Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Intercanvi d’experiències de desenvolupament rural entre Galícia, el País Basc i Catalunya

21 novembre 2011 · Noticies

Durant els dies 21 a 24 de novembre, una delegació formada per l’Associació per al Progrés del Desenvolupament Rural MENDINET, la qual es constitueix com l’únic Grup d’Acció Local (GAL) que gestiona el Leader al País Basc, i el GAL Grupo de Desenvolvemento Rural Ulla Tambre Mandeo, de Galicia, han visitat diferents territoris LEADER de Catalunya.
Aquesta visita ha servit per incentivar la cooperació entre comunitats autònomes en l’àmbit rural, on els grups basc i gallec han pogut conèixer diversos projectes i iniciatives que s’han desenvolupat en el territori LEADER català, amb la finalitat de buscar sinèrgies i punts de col·laboració que permetin treballar en projectes de cooperació en un futur pròxim. Els àmbits d’interès dels grups estaven centrats en l’emprenedoria i els vivers d’empreses; el turisme; l’ús de noves tecnologies; i la producció, comercialització i distribució de productes agroalimentaris.
Al llarg de la setmana, els grups van visitar tres territoris LEADER: el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioecònomiques (Terra Alta i Ribera d’Ebre), el Consorci Leader Priorat – Baix Camp i el Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia.
Durant els dies 21 i 22 el grup va visitar el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), on es va realitzar l’acte institucional de benvinguda. L’acte es va iniciar amb la intervenció del Sr. Jordi Jardí i Pinyol, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i del GAL CIS. Posteriorment, Begonya Garcia, gerent del Consorci va presentar el territori i les línies estratègiques del grup. També va intervenir el Sr. Xavier Casoliva, president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya –ARCA– i entitat co-organitzadora de l’intercanvi, juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. Finalment, Gemma Estany, tècnica de cooperació d’ARCA va presentar l’entitat i les seves línies de treball com a xarxa que engloba i representa els 13 Grups d’Acció Local de Catalunya. Seguidament, cadascun dels grups visitants es va presentar.
Un cop realitzat l’acte institucional, es va presentar el projecte de cooperació Gestió Rural Sostenible com a bona pràctica de projectes de cooperació on hi participen tots els grups d’acció local catalans. També es va presentar la iniciativa del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre del Living Labs: e-administració per fomentar els tràmits administratius en línia. La presentació d’aquests dos projectes va donar pas a un intercanvi i debat vers els interessos de cooperació dels grups basc, gallec i català.
Durant la visita al Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques es va visitar el Centre d’Interpretació 115 dies, situat a Corbera d’Ebre, l’objectiu del qual és explicar des d’un punt de vista bèl·lic i polític els 115 dies de combats que l’any 1938 protagonitzaren l’exèrcit nacional i republicà durant la guerra civil espanyola.
Posteriorment el grup es va dirigir a Vilalba dels Arcs, on se’ls va presentar un projecte que s’està aplicant a la població: güifi.net. Es tracta d’una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral que funciona a partir d’un acord d’interconnexió on cadascú, quan es connecta, estén la xarxa i obté connectivitat.
Durant la tarda es va visitar la Cooperativa Grup Fruiter de Benissanet, centrada en la producció de préssecs i nectarines. Segons el gerent de la cooperativa, Marc Piñol, un cop feta la collita, els pagesos associats al grup fruiter porten la seva fruita a les instal·lacions on es pesa, es classifica i s’envasa. Després aquesta fruita es distribueix entre les cambres frigorífiques de l’entitat i s’envia als diferents destins. Els països on més exporta el grup fruiter són Holanda, França i Alemanya.
El dimecres dia 23 el grup va desplaçar fins al territori del Consorci Leader Priorat-Baix Camp on, després de la benvinguda oficial, es van conèixer iniciatives relacionades amb el turisme rural i la producció i comercialització de productes agroalimentaris. Referent al turisme rural es va visitar l’hotel Rural Cal Compte, a Torroja de Priorat, casa d’interès històric restaurada per iniciativa privada a hotel rural, i Cal Barber, a Botarell, el qual ha apostat per l’oferta d’un producte turístic de luxe i el servei exclusiu d’un SPA per parelles. Referent a la temàtica agroalimentària es va visitar la cooperativa Vinícola del Priorat i la seva agrobotiga, i l’empresa familiar Montserrat Rull de producció de melmelades. En aquesta jornada el grup gallec va retornar i la visita va continuar amb la delegació basca.
Durant la darrera jornada, el grup basc MENDINET, es va desplaçar fins al Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia. En aquest territori van visitar el Viver d’Empreses ConcaActiva – Centre d’Iniciatives de la Conca de Barberà, com a centre de promoció i assessorament per a l’emprenedoria. Jordi París, gerent del Consorci, els va donar la benvinguda i els va detallar com va sorgir la iniciativa de ConcaActiva i les línies de futur amb les que es vol treballar des de l’entitat.
Posteriorment, i seguint l’àmbit de l’emprenedoria, el grup es va dirigir fins a Barberà de la Conca per visitar el Viver d’Empreses Vitivinícoles- Viver de Celleristes, com experiència innovadora a Espanya i que serveix de plataforma per poder engegar noves empreses del sector vinícola. Durant l’estada al celler van poder veure tot el procés de producció del vi, al mateix temps que es va fer una degustació d’alguns dels vins que s’elaboren gràcies al viver de celleristes.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: