Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Xavier Garcia i Loreto Meix, guardonats ex aequo amb el Premi Bladé 2011 per dos treballs sobre Carmel Biarnés i Santiago Costa

12 novembre 2011 · Noticies

El periodista i escriptor Xavier Garcia i la historiadora i professora Loreto Meix han estat guardonats amb el XVè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila amb sengles treballs sobre Carmel Biarnés d’Ascó i Santiago Costa de Móra d’Ebre, respectivament. El veredicte es va donar a conèixer en un acte que es va celebrar el passat dissabte 12 de novembre al Casal del Maig de Garcia i que va aplegar unes 150 persones.
Aquesta és la primera ocasió que el Premi d’Assaig, instituït pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) el 1983, lliura el premi ex aequo i guardona dos treballs en una mateixa edició atesa la qualitat i l’interès de les obres així com per la contribució que fan al coneixement i la difusió de l’obra i la personalitat de dues figures de la nostra comarca. Xavier Garcia es presentava amb l’estudi “Carmel Biarnés d’Ascó: una aproximació biogràfica”, mentre que Loreto Meix optava al certamen amb l’obra “Santiago Costa, el poeta de la pedra (1895-1984)”.
Tots dos treballs seran publicats properament pel CERE i s’incorporaran dins la col·lecció Daliner, que aplega les diferents publicacions de l’entitat. El premi es complementa amb una dotació econòmica que ascendeix a 2.200 euros, aportats pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en el marc del conveni signat per l’ens comarcal amb el CERE.
L’acte del lliurament del Premi va complementar-se amb l’exposició Aigua que recull amb textos, imatges i testimonis els usos de l’aigua als pobles de la Ribera d’Ebre. Un cop feta la presentació de l’exposició, va tenir lloc els parlaments de l’alcalde de Garcia, Joan Marimón, del president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, i de la presidenta del CERE, Àngels García. En el transcurs de l’acte va poder escoltar-se el parlament de l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro, actual director de l’Institut Ramon Llull, el qual va fer una aproximació al sentit i la importància de la dimensió literària i el fet d’escriure. El lliurament del premi també va comptar amb les actuacions de l’Orquestra de Grau Mitjà de l’Escola Municipal de Música de Flix i els Tabalers Infantils de la Colla de Diables de Garcia. L’organització i els preparatius de l’acte han anat a càrrec del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i l’Ajuntament de Garcia, població que ha acollit la quinzena edició d’aquest certamen biennal que des de la seva instauració ha anat itinerant per les diferents poblacions de la comarca.
En aquesta edició, han format part del jurat quatre professionals vinculats a diferents àmbits del coneixement: Núria Gil, professora del Departament d’ Història i Història de l’Art de la URV, Josep S. Cid, catedràtic de filologia catalana de l’INS Julio Antonio de Móra d’Ebre, Joan Launes, periodista de Móra d’Ebre, i Vicent Casadó, cap de publicacions del CERE i professor del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona.
En els vora trenta anys que fa que s’estimula la recerca i la investigació sobre la Ribera d’Ebre amb el Premi Artur Bladé s’han premiat treballs que han abastat camps tan diversos com l’etnologia, la història, la lingüística i la literatura, l’arqueologia, la sociologia o l’art, entre d’altres. Totes les obres premiades han estat editades i constitueixen el gruix de les publicacions que el CERE ha anat impulsant en els anys i que han permès aprofundir el coneixement sobre la comarca en general i els seus pobles, així com aproximar-se a personatges destacats de la Ribera d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: