Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

L’escriptor Josep Masanés guanya el 29é Premi de Narrativa de Ribera d’Ebre amb “La vall de la matança”, una obra ambienta en la guerra civil

25 agost 2011 · Noticies

La nit literària de Vinebre dóna el tret de sortida de les festes majors d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre. Per obrir l’acte, Josep Güell, guanyador de l’edició passada, va presentar l’edició del llibre “l’Ull de Bronze” que, com a part del premi, ha publicat recentment Cossetània Edicions.

“ Podríem començar la festa major jugant a bitlles, amb un correfoc, amb un sopar popular, triant pubilles i hereus o fent el pi dalt del campanar…Però des de fa 29 anys, Vinebre ha triat l’opció de lligar lletres per construir paraules i lligar paraules per a premiar novel•les” va assenyalar Gemma Carim, l’alcaldessa del municipi, durant la seva intervenció prèvia a l’entrega del guardó. Carim va tancar el seu parlament defensant l’aposta del consistori per la literatura: “ A Vinebre pensem que escriure val la pena, i que invertir en cultura és invertir en futur. I per l’efecte bumerang, ens torna cada any amb una nit tan satisfactòria com aquesta”.

El president del Consell Comarcal de la Ribera, Jordi Jardí, va reconèixer la tasca de les persones que han fet possible la realització del premi de narrativa al llarg de 29 edicions. “ Un poble com Vinebre no és fàcil que organitzi un certament cultural com aquest. Per aquest motiu és la meva obligació reconèixer la tasca de l’ajuntament actual, en la persona de la Gemma Carim. Però també a tots aquells que des del primer dia, al capdavant dels seus respectius ajuntaments, al marge de colors polítics i representacions de partits determinats, van saber amb encert, decisió i convicció, creient que les lletres és una de les armes principals per la constitució nacional d’un país, van ser capaços de tira endavant aquest projecte”. Jardí va reiterar el suport de l’ens comarcal al premi i va instar als escriptors a continua treballant “ per aixecar el país i la comarca”.

En darrer lloc, Xavier Pallarés, el delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre va destacar el fet que el premi de narrativa de Vinebre “ és el més antic que es celebra a les Terres de l’Ebre i un referent cultural arreu dels Països Catalans, i una més mostra la trobem en l’obra guanyadora d’aquest nit” ( provinent de Maó). El delegat del govern es va mostrar satisfet del gran nombre de premis i certaments literaris que s’organitzen en els molts municipis de les Terres de l’Ebre, i va instar a fer-ne un motiu d’orgull: “ val la pena treure pit i afirmar, amb tot rotunditat, que des de Vinebre a Alcanar tenim premis, nits i reconeixement de cara a la cultura i les arts”.

El jurat del Premi de Narrativa Ribera d’Ebre va rebre nou originals, dels que finalment va elegir com a guanyador “ La vall de la matança” de Josep Masanés Nogués (1967). Establert a Maó, Masanés és escriptor de professió i el llibre guanyador serà la seva primera novel•la publicada. Respecte “La vall de la matança”, una història ambientada en la guerra civil , l’autor de l’obra explica que “ a mi em dona molta enveja veure els americans com tracten la seva història. Nosaltres això no ho fem. Nosaltres escrivim amb por, amb tristesa, amb grisó. I jo volia que els meus personatges fossin herois i que se’n sortissin amb la seva. Evidentment, no se’n surten amb la seva però alguna cosa fan”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: