Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre i la Responsabilitat Social Empresarial ( RSE) : dos línies mestres del desenvolupament sostenible a la Ribera d’Ebre

12 febrer 2011 · Noticies

La jornada de desenvolupament sostenible, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’ajuntament de Móra d’Ebre i l’Antena del Coneixement de la Rovira i Virgili , va reunir una trentena de persones a la seu de l’ens comarcal en la darrera sessió d’aquest cicle de debats.

Núria Morera, tècnica de l’àrea de medi ambient del Consell Comarcal, va ser l’encarregada de modera les dos exposicions. Prèviament ,però, va explicar el sistema de pagament per generació de residus municipals que apliquen Rasquera i Miravet. Els organitzadors de les jornades va creure convenient incloure aquesta breu exposició després que en la primera sessió es referència a aquest projecte pioner a les comarques ebrenques.

Josep Aragonés, director del CODE (Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i Montsià), va explicar el projecte de candidatura d’una bona part de les Terres de l’Ebre a convertir-se en reserva de la Biosfera per part de l’Unesco. Aragonés va assenyalar que els projectes de reserva de la Biosfera “ són projectes arrelats en el patrimoni natural del territori, però que realment té un abast que va més enllà del patrimoni natural i són projectes anclats en els aspectes socioeconòmics. D’alguna manera el què es preten és que el medi natural pugui afavorí el desenvolupament econòmic. Un desenvolupament, per descomptat, sostenible.”

La segona taula de debat es va centrar en la Responsabilitat Social Empresarial. En aquest cas, la presentació va anar a càrrec de les tècniques de l’àrea de Dinamització Econòmica del Consell Comarcal riberenc, Olga Baiges i M.Pilar Carballo, al costat de la tècnica del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, Laura Farré. Les tècniques del Consell Comarcal van emmarca la implantació de la RSE dins del desenvolupament sostenible. En aquest sentit, M.Pilar Carballo va afirmar que la Responsabilitat Social “ pot ser l’estàndard que ens porti cap un model de una gestió millor de les empreses de la nostra comarca, que acabin derivant en un desenvolupament sostenible. Què vol dir això ? Què les empreses hauran de fer més coses de les que fan? La resposta és no. Les empreses han de continuar de fer les mateixes coses però sí d’una manera millor: intentant que siguin d’una manera sostenible tant en l’entorn com a nivell social”.

Per la seva banda, Laura Farré va explicar l’implantació de la RSE a les empreses que han presentat projectes al programa d’ajuts europeus Leader, mentre que Olga Baiges va fer referència al projecte d’implantació de Responsabilitat Social que ha engegat el Consell Comarcal aquest any. Baiges va assenyalar els resultats que s’esperen del projecte : “ que es poguessin integrar aspectes de la RSE dins de la gestió de les empreses, que la RSE tingues un caràcter estratègic i que , en darrer lloc, acabes formant part de l’adn de l’empresa”. Tot això per aconseguir “ un desenvolupament sostenible gràcies a empreses millors i més integrades al territori”.

Nota

En aquest moments hi ha dos empreses que han començat la implantació de la RSE dins del projecte iniciat pel Consell Comarcal són Pamesa i Talleres Julio, totes dues de Móra d’Ebre. Per la seva banda, el Consorci d’Iniciatives Socioeconòmiques està treballant amb les empreses l’hotel alberg Vilar del Riu de Baix (Flix), l’apartaments-hotel Món Rural ( Benissanet) i Instal•lacions Ramos (Batea).

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: