Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

“El desenvolupament sostenible comença per un mateix”

5 febrer 2011 · Noticies

La jornada debat sobre el desenvolupament sostenible a la Ribera d’Ebre que va començar el passat dia 4 , i finalitzarà el divendres vinent, va posar damunt de la taula el concepte de desenvolupament sostenible i les seves implicacions pràctiques.
El president del Consell Comarcal, com a organitzadors juntament amb l’ajuntament de Móra d’Ebre i l’Antena del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili, va obrir la jornada subratllant la vigència del debat respecte el desenvolupament sostenible a la comarca de la Ribera . Pellisa es va mostrar “profundament pessimista respecte com s’han fet les coses fins ara. Crec que ,aquí a la comarca, les coses s’han fet amb molt poca sostenibilitat. Alhora, però, sóc profundament optimista perquè quan ens adonem de les coses que hem fet malament, i sobretot on ens ha portat: a la manca de diversificació econòmica, podrem emprendre un futur més sostenible per a tothom, on podrem aprofitar, no malbarata tots els recursos de la comarca i ho veiem com una possibilitat de desenvolupament econòmic”.

Albert Pujol, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, va moderar la primera jornada protagonitzada pels professors de la Universitat Rovira i Virgili, Enric Aguilar i Oscar Saladié. Prèviament Pujol va situar les jornades dins de l’activitat del CERE. Pujol va recordar que al centre d’estudis “ Treballem sempre en pro de la Ribera d’Ebre, amb socis i activitats a tots els municipis. Com a entitat hem de saber veure i assumir la realitat de la nostra comarca. I podem opinar i crec que avui el CERE diu la nostra: nosaltres creiem que el què s’ha de fer és parlar, és informar i és arribar a la gent. I després que cadascú opini. Però el què hem de tenir tots clar és com volem que vingui el futur” .

El professor Aguilar va plantejar les bases teòriques del desenvolupament sostenible centrades especialment en les relacions que s’estableixen entre els àmbits econòmic, ambiental i social. Per la seva banda, Òscar Saladié va reflexionar al voltant d’aquestes bases, utilitzant l’exemple i les dades de la Ribera d’Ebre. En aquest sentit, Saladié va subratllar algunes de les paradoxes que es donen a la comarca riberenca: “ Si veiem les dades del PIB de la comarca és brutal, aquest macro indicador no serveix per mesura la riquesa de la comarca perquè si anem a les xifres de les rendes familiars bruta disponible, la Ribera té un dels índex més baixos. La viabilitat econòmica, jo no sé si la gent del territori la viu i algunes de les coses que hi ha en bona part hipoteca segons que fem a curt termini. El ha de decidir el territori és què vol ser quan sigui gran”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: