Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Miravet i Rasquera es converteixen en els primers pobles de les Terres de l’Ebre que aplicaran la taxa pagament per generació dels residus municipals

15 desembre 2010 · Noticies

. La presentació de la iniciativa pionera a les Terres de l’Ebre s’ha celebrat aquest matí a la seu de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre. El president del Consell Comarcal i alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, ha obert l’acte situant històricament l’activitat dels municipis riberenc, englobats en el Consorci per la Gestió dels Residus de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat, respecte el tractament dels residus municipals.

“ Entenc que el pas que fan l’ajuntament de Rasquera i Miravet és agosarat, a cinc mesos de les eleccions municipals ( enteneu que no és massa prudent començà una aventura com aquesta) però després de l’experiència de 6 anys de recollida porta a porta i el resultats que ens avalen valia la pena intentar-ho” ha assegurat el president del Consell riberenc. Pellisa també ha recordat els objectius d’aquesta taxa: minimitza al màxim la fracció del rebuig que és la que va a parar als abocadors i “ complir la màxima: qui més contamina ha de pagar més”.

Mari Calaf i Toni Aymemi, els encarregats de la implantació de la taxa als dos pobles, han explicat els detalls de l’aplicació de la taxa de pagament per generació ( amb una part fixa i una part variable enlloc del preu fix que hi havia fins ara ) i han contextualitzat aquest sistema a nivell europeu i català ( el municipi d’Argentona, a la comarca del Maresme, va ser el primer municipi, a començaments d’aquest any, en implantar aquest tipus de taxa).

Precisament, Assumpta Boba, regidora de medi ambient d’aquest municipi de 11.000 habitants, va explicar amb dades el resultat de l’aplicació de la taxa. Boba va destacar els resultats positius i va destacar el fet que d’aquesta manera “ pots fer una gestió individual de la taxa. Permets fer accions individuals que després, sumant, son col•lectives i importants de reducció de la taxa que vol dir reduir residus. A més el ciutadà sap quan produeix i es recicla millor”. Per contra, la regidora d’Argentona ha situat el desconeixement de la ciutadania del preu del servei de la gestió dels residus com uns dels problemes més importants.

Pilar Chiva, directora de l’Àrea de Prevenció i Reciclatge de l’Agència Catalana de Residus, ha felicitat als ajuntaments riberencs per la iniciativa i ha explicat que, en aquest moments, “ hi ha 15 municipis que han iniciat els estudis per aplicar la taxa de pagament per generació”. En aquest sentit Chiva s’ha mostrat convençuda que aquest model s’acabarà estenent i “ d’aquí uns anys, ens semblarà mentida el que passar avui en dia, que hi hagi municipis que no tenen taxes o la tenen tan reduïda que no cobreixen el servei o que aquestes taxes són iguals per tothom”.

L’alcalde de Miravet, Antoni Borrell, ha tancat l’acte explicant els motius per la tria dels dos municipis riberencs alhora d’implantar la nova taxa. L’alcalde de Miravet i conseller de medi ambient a l’ens comarcal ha assenyalat que el criteri de la tria ha estat les xifres de la fracció de rebuig per persona i dia dels municipis que es situes per sota del 250 gr/persona-dia. Una xifra que han assolit a la Ribera d’Ebre els pobles de Miravet, Rasquera i la Torre de l’Espanyol.
Borrell també ha recordat que aquest nou pas arriba després del reconeixement del Departament de Medi Ambient que el passat juny va atorgar un menció honorífica a la trajectòria del Consorci per la Gestió de Residus de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat en la gestió i prevenció del residus. El conseller comarcal també ha avançat que el Consorci per la Gestió el Residus de les tres comarques rebrà en breu la EMAS, el reglament comunitari d’autogestió i eco auditoria ambiental, que atorga la Unió Europea a aquelles empreses i administracions que certifiquen la seva implicació ambiental i el seu compromís de millora constant de les institucions que l’obtenen.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: