Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La segona jornada d’Estudis Locals i Comarcals Carmel Biarnés recorda els jaciments ibers i romans de la Ribera d’Ebre

10 octubre 2010 · Noticies

Ascó va homenatjar el passat dissabte un dels intel•lectuals més importants del municipi i de la comarca de la Ribera d’Ebre. La II Jornada d’Estudis Locals i Territorials Carmel Biarnés: “La recerca arqueològica a Redòs de l’Ebre”, va servir per recordar la figura d’aquest activista cultural interessat per la història i la fotografia entre d’altres activitats culturals. Prèviament, al pou aixecat en homenatge a Carmel Biarnés –situat a la plaça del riu- , es van llegir textos de l’escriptor ebrenc.

La inauguració de la Jornada va comptar amb la presidenta de l’Associació lo Llaüt organitzadors de la mateixa, Aurora Serrano, que va destacar els dos conceptes de la jornada: “ Arqueologia i Carmel. Us plantejo una reflexió sobre la inquietut que em desvetlla i el què suposa la seva existència. Per un costat han mostrat la qualitat del lloc on vivim, i per l’altre, ens impulsa a ser protagonistes de reviure el motiu de perquè el nostre territori és un punt de referència en la història. La seva petjada justifica la nostra trobada. Precisament, perquè en som molts els que volem i creiem continuar la història escollint el millor moment per adoptar el nostre rol. Com va fer Carmel escoltant, actuant i dirigint el què a ell l’importava”. El president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) , Albert Pujol, va declarar la seva satisfacció ja que “ quan pensàvem en un jornada que homenatges el gran Carmel, pensàvem una jornada com la que estem vivint. M’agradaria que tots marxéssim de la jornada amb un sentiment de col•lectivitat .Tenim molta gent que estima els seu territori i el seus pobles, i com Carmel, s’estima alguns aspectes del seu poble”.

El president del Consell Comarcal, Bernat Pellisa, va reivindicar “ la salut de la cultura a la nostra comarca. Estem en un punt que ens acostem a l’excel•lència cultural, només cal repassar el calendari d’activitats que organitzar el CERE” per adonar-se’n”. Pellisa també va vincular la cultura al futur del Ribera, tenint en compte, els debats dels darrers anys: “ No voldria renunciar a fer un reflexió aquí, al poble d’Ascó, sobre una sèrie de circumstàncies que han passat al llarg dels darrers mesos entre les diferents sensibilitats de la Ribera. I aquesta reflexió te que ser a través de la cultura i dels seus referents, com Carmel Biarnés; a través d’aquest potencia cultural hem d’aprendre que hi han sensibilitats diferents per construir un futur en que tots els riberencs i riberenques ens puguem sentir còmodes”.

L’alcalde d’Ascó, Rafel Vidal, va felicitar als organitzadors ja que va considerar “ tot un encert donar continuïtat a aquesta activitat fent una mirada a les investigacions arqueològiques del nostre entorn més immediat. Carmel va trepitjar el territori a la recerca de qualsevol excusa per augmentar el seus coneixements. Amb la jornada va néixer el premi del periodisme, una altra de les seves facetes més conegudes”.

Durant la jornada es van oferir les ponències “La figura de Carmel Biarnés, pioner de l’arqueologia asconenca. De l’erudició a l’academicisme” a càrrec de la Doctora en Arqueologia del Departament de Cultura i Mitjans de comunicació de la Generalitat, Margarida Genera. Genera va fer un repàs als jaciments ibers dels termes municipals d’Ascó i Vinebre posant de relleu l’estela funerària, coneguda, com “l’estela de Vinebre”. Per la seva banda , el professor d’arqueologia de la Universitat de Barcelona Jaume Noguera va explicar la ponència titulada “Els campaments militars d’inicis de la conquesta romana a la vall de l’Ebre: l’atac i destrucció de la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles (Tivissa, Ribera d’Ebre).

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: