Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La jornada Imago Mundi 2010 analitza les bases i límits del capitalisme i la seva relació amb la ciutadania

26 setembre 2010 · Noticies

El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) va plantejar, un any més, la jornada Imago Mundi com un fòrum per analitzar qüestions d’actualitat i en l’edició d’enguany ha estat el torn de la relació entre “el capitalisme i la ciutadania: una món dels forts ? ” ( títol complet de la jornada).

L’alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, es mostrava satisfet en l’obertura de la jornada atès “ el nivell dels ponents” de l’edició d’engany i també de les anteriors. Sabanza també va considera que l’Imago Mundi “ s’han consolidat i crec que és una bona dosi de realitat i d’aprofundiment en el pensament per la Ribera d’Ebre i pel nostre municipi”. Per la seva banda, el vicepresident del Consell de la Ribera d’Ebre, Josep Solé, va valorar el tema de la jornada, tot apuntant “ que la dicotomia entre capitalisme i ciutadania actualment pren la forma de mercat o estat “. Solé també va felicitar als organitzadors i els va instar a continuar treballant per mantenir el nivell de les jornades.n En darrer lloc, Jordi Pacheco, subdirector de participació ciutadana de la Generalitat, va recorda el paper de la ciutadania i va alerta “ de la disminució dels espais de trobada i les conseqüències de la manca de participació ciutadana ja que acaben perpetuant les desigualtats socials”.

El president del Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, va obrir les ponències amb la xerrada titulada “Els límits del Capitalisme”. Hortalà va repassar des de l’origen la idea i formes del capitalisme al llarg de la història i va posar especial èmfasi en la situació actual. En aquest sentit el president de la Borsa va apuntar el fet que “ avui el capitalisme, en sentit operatiu, és una barreja de mercat i estat, si predominen les tendències liberals, i d’estat i mercat, si predominen les tendències socialdemòcrates”.

Precisament la idea de liberalisme i el seu desenvolupament va ser l’eix de la ponència de Ramón Alcoberro, doctor en Filosofia i consultor de l’UOC. Alcoberro va subratlla les arrels d’aquesta línia de pensament que hi ha darrere el capitalisme, tot destacant-ne els principis “igualtat, llibertat i fraternitat.
A partir d’aquí un liberal és algú que creu en la igualtat, la llibertat i la fraternitat entesa com un instrument de progrés i creativitat personal”.

La darrera de les ponents Alana Moceri, assessora de comunicació política i líder de les campanyes del Democrats Abroad Spain ( el partit demòcrata a Espanya) del 2004,2006 i 2008, va explicar els mecanismes de implicació dels activistes en la política nord-americana. “ En la democràcia hi ha una lluita d’interessos i els ciutadans també han de participar perquè si no ho fan, s’imposaran altres interessos com el de les grans empreses” va descriure Moceri.
Després de les ponències, es va realitzar una taula rodona oberta a la participació del públic.

Al final de la jornada, Albert Pujol, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre valorava la participació, que va situar al voltant de les 100 persones, i el nivell dels ponents. Per Pujol, “ el CERE ha de continuar treballant per oferir idees i iniciatives com les jornades Imago Mundi”. De cara a l’any vinent, el president del CERE s’ha mostrat convençut que hi ha haurà una nova edició i a obert la porta a possibles canvis, tot i que ha deixat aquesta decisió en mans de la secció d’Impuls Social de Centres d’Estudis riberenc.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: