Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La violència filioparental protagonitza les novenes jornades de formació del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

25 novembre 2009 · Noticies

El president del Consell Comarcal riberenc, Bernat Pellisa, s’ha encarregat d’obrir la jornada destacant el fet que amb el tema escollit enguany és “ força fàcil fer-ne demagògia i fer volar coloms al respecte. Jo crec que avui és important que en puguin parlar els professionals, que en treguin conclusions, per després aixecar-les als responsables polítics, que son, en definitiva, s’encarreguen de legislar”. La directora del serveis territorials de Joventut a les Terres de l’Ebre, Montserrat Perelló ha assenyalat la transversalitat d’aquesta qüestió, “ ja que va més enllà de la joventut”. Perelló també ha destacat el caràcter madiàtic de la violència que els fills exerceixen contra els pares i ha apuntat la necessitat de fer polítiques de prevenció contra qualsevol tipus de violència a les aules del centres d’ensenyament.

El doctor Angel Ros, director de l’Hospital comarcal de Móra d’Ebre, ha volgut apuntar el fet que la violència del fills contra els seus progenitors ha estat sempre present a la societat i ha instat als professionals dels Serveis Socials i als regidors i tècnics de Joventut ha dotar-se de les eines per tractar aquest tipus de situacions.

La jornada ha anat a càrrec de Francisco Romero, treballadors social de la direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, del Departament de Justicia. Romero ha destacat en la primera part, titulada Aproximació als indicadors socials, familiars i individuals de la violència filioparental, el fet que “ la violència filioparental no s’accepta dins l’àmbit familiar, n’hi ha hagut en el passat, però el fet que ara es denunciï, jo ho entenc com un desenvolupament moral dins de la societat que mostra un rebuig a la violència. També influeixen, les relacions familiars, la implantació de pautes de comportament, el consum de substàncies estupefaents son algunes variables que cal concretar en cada cas”.

Segons Romero l’augment del nombres de casos, un 50% entre el 2006 i el 2007, d’aquest tipus de violencia es donar pel procés social esmentat més amunt i assenyala el fet que el tractament dels casos detectats permeten ser optimistes ja que el nois i noies denunciats no reprodueixin una conducta violenta en les seves relacions personals.

La segona part de la jornada centrada en La detecció i intervenció de la violència filioparenatal ha servit a Romero per explicar quin tipus ( en un 80% es tracta de les mares ) i com s’ha de tractar a la persona que denuncia el seu fill o filla. En aquest sentit, “ es tracta de que no es senti jutjada i tindre molta cura perquè es senti ben atesa i escoltada, ja que es tracta una situació molt complida pels pares” ha afegit el ponent.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: