Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Móra la Nova acull la segona jornada IMAGO MUNDI

1 març 2009 · Noticies

Sota el títol “ El paper de la ciutadania: ètica i política” el casal municipal de Móra la Nova va acollir per segon la jornada IMAGO MUNDI, organitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’ajuntament moranovenc i la col•laboració del Consell Comarcal de la Ribera, el departament d’Interior de la Generalitat, la Diputació de Tarragona, l’ajuntament de Flix i l’Institut Ramon Muntaner.

L’alcalde de Móra la nova, Joan Sabanza va obrir la jornada amb un reflexió sobre els orígens de la desafecció que la ciutadania mostra cap a la política que mostren els ciutadans, sobretot, amb els casos de corrupció i, actualment, amb el culpables de la crisi econòmica actual. Per la seva banda, el president del Consell riberenc, Josep Solé, va defensar “ la necessitat d’una simbiosi entre la democràcia representativa i la democràcia participativa ja que l’equilibri entre les dos podria donar una forma que facilites respostes als reptes que planteja una societat complexa com l’actual”. Solé també va dedicar part de la seva intervenció a refutar les crítiques que acusen als polítics de deshonestos. “els polítics tenen ètica i són honestos. Com ho son els advocats, els metges, els professors…per apuntar tres professions. En tots els col•lectius socials hi ha persones honestes i persones que no ho son, però la qüestió està en que el sector polític és més fàcil generalitzar”.

La conferència del sociòleg i president de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Giner, va obrir el cos de la jornada. Giner va exposar la idea de republicanisme com a actitud cívica que trobar el seu origen en l’ideal de “ llibertat, igualtat i fraternitat”. Segons president de l’IEC, “ la virtut republicana per excel•lència és la fraternitat. Avui en dia però li diem d’una altra manera. Actualment se l’anomena Solidaritat”. Per Giner “ l’altruisme col•lectiu dona nivell a un país. El fet que la gent s’associï per ajudar a terceres persones serveix per mesura la dignitat cívica d’un país” i va recordar que a Catalunya existeixen més de 80 organitzacions d’estudis locals fet que va considera com a “molt bo”.

La segona ponència va anar a càrrec de l’advocada Magda Oranich que va defensar el paper de la ciutadania en la democràcia participativa. Oranich es va mostrar partidària de la participació dels ciutadans en els afers públics, “ és important que participi no només quan té un problema o alhora de dipositar el seu vot”. La síndica del socis del Barça va afirmar que els partits polítics estan sent molt qüestionats i potser “ s’hauria de canviar el sistema electoral”, però, acte seguit, va recordar que “ va costar molt que els partits existissin”.

En darrer lloc, el també sociòleg, Ivan Miró, va oferir una opció de democràcia participativa, en Ateneus i casals, que s’està duent a terme al barri de Sants ( Barcelona). Prèviament, Miró va repassar la cronologia dels moviments socials entre els anys 1993 i 2006, que van desembocar en la recerca de formes alternatives de la gestió de l’espai públic. A tall de conclusió, Miró va instar a la ciutadania “ a repensar la política per recupera la política”.

L’acte el va cloure l’escriptor Andreu Carranza amb un text escrit per a l’ocasió. L’autor de l’hivern del Tigre i la clau Gaudí va exposar en aquest escrit la doble cara del llenguatge i la paraula com a creadors de la veritat i, alhora, de la mentida. Una mentida que en literatura es defineix com a ficció.“ Una ficció que no ens farà més savis, però ens farà més humans” va cloure Carranza.

El president del CERE, Josep Moragrega, destacava al final de la jornada l’alt nivell de les ponències.” Moragrega anuncia ja la tercera edició, “ aquest any hem aconseguit un gran nivell d’assistència, i això ens esperona a continuar treballant perquè hi hagi una tercera jornada IMAGO MUNDI”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: