Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els fons personal de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila ja es troba a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

9 febrer 2009 · Noticies

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre va ser l’escenari de la signatura del conveni de cessió, per un període de 10 anys, del fons de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila.
El director de l’arxiu, Gerard Mercadé, va destacar la importància d’un fons personal com el de Bladé per una doble causa. D’una banda, pel fet que es tracta d’un importantíssim testimoni sobre l’escriptor i les seves relacions i idees, però també, cal tenir-ho molt present, d’un personatge vital en el renaixement cultural de la Ribera d’Ebre als anys 60, d’un observador privilegiat de la intel•lectualitat catalana de postguerra exiliada (Pompeu Fabra, Francesc Pujols o Rovira i Virgili) i d’un destacat militant i col•laborador d’ERC, a més de gran memorialista i periodista.
Al costat de Mercader, Enric Cobo, Cap de Servei de Coordinació General d’Arxius de la Generalitat de Catalunya, va explicar les peculiaritats que tenen el fons personals ja que es tracta d’una documentació que per poder-la mostrar s’han de revisar per respectar el dret a la intimitat de les persones. Per aquest motiu Mercader va avançar que una part del fons seran accessible en un mesos però la correspondència de Bladé encara tardarà un temps.

El fons, que té un volum aproximat de 18 metres lineals, està constituït, bàsicament, per articles d’Artur Bladé i Desumvila a Serra d’Or, Telestel, l’Avui, El Pont, La Nostra Revista, Pont Blau, Xaloc, La Nova Revista, l’Espitllera, la Riuada, o la Veu de Flix; publicacions i articles d’interès per l’escriptor; correspondència amb Josep Miquel i Macaya, Carmel Biarnés, Albert Manent, Carles Riba, Josep Iglésies, Rafel Dalmau, Pere Altés, Josep Maria Poblet, Josep Llompart, Rafel Tasis i Joan Baptista Xuriguera, entre d’altres; a més de dietaris, mecanoscrits d’articles i conferències, mecanoscrits de llibres com l’Edat d’Or o l’Exiliada i llibretes de notes i articles sobre el propi autor.

La cessió del fons d’Artur Bladé, com va explicar el president del Consell Comarcal, Josep Solé, “ va acompanyada del compromís per part del Consell i l’ajuntament de Benissanet de convocar periòdicament, si és possible cada any, una beca perquè els estudiosos puguin aprofundir en la forma de pensar, de ser, les idees…en fi, en tot el bagatge de Bladé. Jo penso que hi ha una feina a fer, sobretot, amb aquest documentació que s’aporta”.
El president del Consell va agrair a l’Associació Artur Bladé de Benissanet i la Centre d’estudis de la Ribera d’Ebre els seu paper en les negociacions a l’hora d’aconseguir la cessió del fons. En l’apartat d’agraïments, Solé va tenir unes paraules per a Artur Bladé Font a qui va elogiar “l’acte de generositat vers la comarca amb al cessió del fons tan rellevant per a nosaltres com és el fons del seu pare”.

Precisament, el fill de Bladé, Artur Bladé Font va considera “ un deure moral” cedir el fons a l’Arxiu Comarcal de la Ribera després de rebre l’oferta del president del Consell Comarcal i el director de l’arxiu riberenc. En aquest sentit, Font va afegir que “ aquestes institucions van acceptar sense cap mena de problema, una condició per mi essencial, per fer aquesta cessió i que altres institucions difícilment haurien acceptat. Per mi no tenia gaire interès que els meus fons passessin de casa meva a una altre lloc si no es facilitava l’accés als estudiosos. La condició que vaig demanar és la creació d’aquesta beca periòdica i que reconeix el conveni de cessió. Crec que en aquestes alçades s’ha d’estimular, no només amb bones paraules sinó també a d’una manera material, els que vulguin treure suc d’aquest fons per la seva pròpia satisfacció sinó per la de tots els que estimem la figura del meu pare.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: