Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Lliuren el Premi entitats Sirga d’Or 2008 a la Escola i Banda de música La Ginesta

9 desembre 2008 · Noticies

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre Josep Solé Arnal, va presidir l’acte de lliurament del guardo honorífic de la Sirga d’Or destinat a un entitat de la comarca. L’acte d’entrega es va celebrar el passat dissabte a la sala de la Societat Recreativa de Ginestar que es va omplir per l’ocasió. Prèviament, la banda va oferir el tradicional concert de Santa Cecília.

El president del CERE, Josep Moragrega, va recordar els orígens del premi de la Sirga 1992 amb al voluntat de reconèixer la tasca aquelles persones i entitats que per la seva dedicació ja sigui en el camp cultural o científic. Després d’enumerar els premiats de totes les edicions, Moragrega va ressaltar el sistema per la tria del guanyador. Enguany una comissió formada per diverses entitats de la comarca van presentar-se sis candidats ( video ascó tv, la comunitat de regants de Benissanet, Equus Ebre, la Jove orquestra de cambra de la Ribera d’Ebre, la Coral de la Palma i l’escola i banda de Música de Ginestar), després els socis del CERE van precedir a votar l’entitat que consideraven que mereixia el premi. El president del centre d’estudis riberenc va tancar la seva intervenció destacant els valors de l’esforç, el sacrifici i la voluntat de servei que representa la Banda de Ginestar, i la resta de candidats, davant la immediatesa, el triomf individual i l’èxit comercial valors que caracteritzen el món d’avui.

El president del Consell Comarcal, Josep Solé, va felicitar a l’entitat guanyadora, destacant sobretot la trajectòria seguida durant 25 anys tant en la vessant educativa amb l’escola de música com en la social, amb la banda. Solé també va destacar el significat de l’atorgament de la Sirga d’Or, ja que “premia persones i entitats que amb el seu treball i implicació han contribuït al desenvolupament de la comarca, a millora la qualitat de vida dels seu ciutadans i ciutadanes , a recupera i preservar la identitat i mantenir-ne la cohesió social”.

Per la seva banda, el president de l’escola de música i banda de Ginestar, David Sabaté, va agrair el premi al CERE, al consell comarcal, a l’ajuntament de Ginestar i especialment als veïns del poble, ja que “ per haver-los ajudat i estar sempre al seu costat”. L’alcalde de Ginestar, Josep Maria Domènech va cloure els parlaments, mostrant la seva satisfacció per l’èxit del premi i la resposta dels veïns, que omplien el local de la Societat Recreativa la Ginesta.

L’escola i banda de Música La Ginesta va sorgir arran de l’impuls del Pere Gil i Agné, que va ser el creador d’un centre per l’estudi de la música l’any 1980. Anteriorment, com en la majoria de municipis rurals, hi ha constància d’una banda formada l’any 1910 però que es dissolgué quan esclatar la Guerra Civil.

La primer actuació de la segona etapa de l’agrupació musical, va ser un 13 de novembre de 1982, durant la festa major “Sant Martí”.

A partir d’aquest moment la banda creix i l’any 1987, s’integra com entitat dins la Federació de Bandes de Música de Catalunya, fet que provoca una nova dinàmica dins al grup i, alhora, comencin les actuacions fora del municipi i en trobades d’aquest tipus d’agrupacions musicals.

La dècada dels noranta s’obre amb un canvi de director i nous reptes com la participació en concerts solidaris “Els Balcans”, col•laborant en la marató de TV3, també, en el festival internacional de música a Cournanteral (França), VI Assemblea d’àmbit estatal a Santiago de Compostela (Galícia), certàmens, cicles de concerts i trobades de bandes. Un fet destacat en la història de l’escola i banda de Música “la Ginesta” es l’organització, el dia 4 d’octubre de 1997, de la XVI trobada de bandes de Catalunya, amb la participació d’uns 1500 músics

Mirant enrere, des de l’agrupació musical afirmen que “ el fet de gaudir d’una escola i banda de música ha permès donar-nos ha conèixer i a l’hora ens ha ensenyat a entendre i valorar la música mitjançant les diferents experiències musicals que s’han viscut”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: