Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La jornada Addicions: àmbit d’intervenció en joves reuneix una trentena de professionals de l’àmbit de l’ensenyament i la salut de la Ribera d’Ebre i les comarques veïnes

5 novembre 2008 · Noticies

Montse Perelló, coordinadora territorial de Joventut a les Terres de l’Ebre, ha obert la jornada emmarcant-la dins les polítiques de prevenció del Pla de Jovnetut de la Generalitat. Pel que fa les tasques de prevenció, Perelló ha destacat la rebaixa, per sota del 16 anys, de les polítiques de Joventut per tal de començar a treballar la prevenció en l’àmbit de la salut a partir del 14 anys. Josep Solé, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, per la seva banda, ha constatat la consolidació de les jornades, que en les anteriors edicions ha tractat la salut mental o els trastorns alimentaris entre el joves, entre d’altres qüestions. Solé també ha destacat l’actualitat de la temàtica de les addicions i la necessitat “ d’abordar el tema, sense amaga el cap sota l’ala. Hem de parlar-ne per que els nostres joves coneguin els seus efectes i en darrer terme reduir els riscos associats”.

Oscar Ros, director de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ha subratllat la manca d’una estructura assistència pel tractament de drogodependències al centre hospitalari morenc. Ros ha destacat la necessita que centre d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) vinculat a l’hospital comarcal de Móra d’Ebre sigui ,en un futur, el CAS de Tortosa i no el Reus, com és en aquest moments.

Durant la jornada Manel Roda Bertomeu, educador i treballador social del CAS de Tortosa ha exposat la situació actual del consum de drogues entre els joves, utilitzant les dades del centre tortosí, tot relacionant-les amb les d’Estude, un estudi sobre el consum de drogues legals i il•legals entre el joves estudiants d’entre 14 i 18 anys a nivell de espanyol. Segons les dades, en els darrers anys s’ha produït un augment del consum de la cocaïna al costat d’altres drogues i s’ha produït un avançament en l’edat del primer consum, especialment cannabis, que es situa a hores d’ara, al voltant dels 13 anys. Per aquest motiu, Roda considera que la prevenció ,com eina d’intervenció, s’ha d’aplicar en l’àmbit de l’ensenyament, tan en l’educació primària com en la secundària, involucrant les famílies, i utilitzant com a eina bàsica el diàleg obert sobre les drogues i els seus efectes.

La jornada també ha comptat amb un experiència de prevenció en àmbits no formals, com són les discoteques o festes. Aquesta part ha anat a càrrec de Toni Llort, antropòleg i treballador social, i Tamara Gil, educadora social, membres de l’associació ARSU FESTA (Associació Reus Som Útils) que han explicat l’experiència d’aquest associació pel que fa a l’assessorament i informació, mitjançant l’oferiment de l’anàlisi de substàncies com la cocaïna i l’èxtasi als joves, en contextos de consum.

Manel Roda ha tancat la jornada explicant el circuit d’accés a la intervenció personalitzada que ofereix el CAS de Tortosa a les persones que presenten quadres d’addiccions o abús de drogues. Roda, a més ha explicat, altres serveis que ofereix el CAS com, per exemple, el grup de suport a les famílies o la formació i docència en prevenció.

La jornada ha estat seguida per una trentena de professionals de l’àmbit de l’educació i tècnics dels departaments de joventut i serveis socials dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i el Priorat.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: