Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Més de 500 participants en el Congrés Internacional d’Història de la Batalla de l’Ebre

27 juliol 2008 · Noticies

Móra d’Ebre ha acollit entre el 24 i el 27 de juliol el Congrés Internacional d’Història de la Batalla de l’Ebre, que s’ha celebrat al teatre municipal La Llanterna amb un rotund èxit d’assistència. Amb una mitjana de 420 persones per dia, el Congrés ha comptat amb més de 500 participants que han pogut analitzar i debatre, de la mà de 14 ponents experts en la matèria i de prestigi internacional, tot el relatiu a la cruenta batalla i a la Guerra Civil espanyola en la seva globalitat.

Les jornades han reunit historiadors de la talla del britànic Paul Preston, Julio Aróstegui o Ricardo Miralles; entitats memorialistes i testimonis en primera persona per debatre els fets i les conseqüències de la batalla, amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica d’un dels esdeveniments més tràgics de la Guerra Civil espanyola.

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va participar en l’acte d’inauguració juntament amb l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Josep Duran; el president de Terra de Germanor, José Luis Gamero, i el vicerector de la URV. El conseller Saura va destacar el paper que el Congrés desenvolupa en la recuperació de la memòria històrica, i l’alcalde morenc va manifestar que a banda de permetre la divulgació històrica i didàctica, el Congrés esdevé ‘un acte de justícia històrica’, ja que durant 70 anys ‘hi ha hagut silenci’ pel que fa a la part que afecta el bàndol que va perdre la batalla.

A banda de les ponències i taules rodones, el Congrés ha inclòs un programa d’activitats complementàries, com les sessions de cinema o teatre, tot i que l’acte més esperat ha estat la recreació històrica del pas del riu ‘Anem a creuar l’Ebre!’, celebrada el dissabte al migdia per l’entitat amateur ‘Ejército del Ebro’, formada per amants de la història. En ella, els ‘combatents’ van creuar l’Ebre des de l’embarcador de Móra la Nova fins al club nàutic de Móra d’Ebre i van avançar fins la plaça de Baix, on s’hi van sumar actors a cavall per fer una desfilada pels carrers morencs. Van ser més d’un centenar les persones atretes per aquesta recreació històrica, així com els mitjans de comunicació, que també van ser molt presents a la capital de la Ribera d’Ebre durant aquesta jornada.

Dissabte al vespre i després de les conclusions del Congrés, es van cloure les jornades, amb la participació del tinent d’alcalde de Móra d’Ebre, Josep Solé Biosca; la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesús Bono; i representants de les entitats organitzadores (URV, Terra de Germanor i Terre de Fraternité). Bono va destacar l’interès suscitat pel congrés i el nivell de les ponències, així com el fet que les jornades s’hagin celebrat a l’escenari on va tenir lloc la batalla. Per la seva banda, Solé Biosca va recalcar que Móra d’Ebre va ser un dels municipis que va patir aquest episodi bèl•lic i que per això els morencs i morenques ‘tenen dret a saber què va passar’ per poder recordar els caiguts i per no repetir els errors comesos en el passat. El primer tinent d’alcalde morenc va determinar que la guerra ‘és la pitjor acció comesa per l’ésser humà’ i va defensar la pau entre els veïns, els pobles i els territoris.

Finalment, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé Arnal, i l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Josep Duran, van participar en l’acte d’homenatge als brigadistes internacionals que van lluitar en la Batalla de l’Ebre, acte molt emotiu que es va celebrar al barranc de les Moreres de Móra d’Ebre i en el qual es van lliurar medalles i diplomes recordatoris a quatre dels deu brigadistes internacionals que encara són vius.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: