Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El conseller Saura es reuneix amb els alcaldes i consellers comarcals per tractar qüestions de protecció civil

25 juliol 2008 · Noticies

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, s’han reunit aquest divendres amb els alcaldes i consellers comarcals de la Ribera d’Ebre per tractar temes de protecció civil. El conseller ha explicat que la Generalitat proposarà a l’Estat que es desenvolupin els mecanismes que li han de garantir la seva participació en l’execució de la seguretat nuclear, tal com preveu l’Estatut. Saura també ha fet referència a l’estat en què es troba el Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.

“El que la Generalitat vol és millorar la manca de comunicació dels incidents com els d’Ascó”, ha indicat el conseller. D’aquesta manera, ha afegit, el protocol que s’ha de signar properament amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) “estableix tres punts importants: que es comuniquin totes les incidències, que es comuniquin directament a la Generalitat i, molt important, que es comuniquin de manera ràpida”.

Saura ha recordat que “l’Estatut preveu que tots els plans de protecció civil siguin competència de la Generalitat i fins ara s’ha produït una disfunció, ja que encara no la tenim en matèria de seguretat nuclear”. Des d’aquest punt de vista, actualment hi ha una “disfunció, ja que la direcció del pla es fa des de Madrid i els operatius que treballarien amb una activació del Pla PENTA depenen del Govern català sense que aquest participi directament en la direcció del pla”.

Per això, “de cara a la reunió del proper dimarts de la comissió bilateral Estat-Generalitat, està previst demanar la creació d’un grup de treball bilateral que garanteixi el desenvolupament de l’article 132.4 de l’Estatut”. Aquest article estableix que “la Generalitat participa en l’execució en matèria de seguretat, en els termes que siguin acordats, en els convenis subscrits a aquest efecte i, si s’escau, en les lleis”.

Pel que fa a la reunió que el conseller ha mantingut amb els alcaldes de la Ribera d’Ebre, Saura ha explicat que la trobada “està emmarcada en el contacte entre la Generalitat i els municipis de la comarca per fer seguiment de com està el Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix, aprovat el passat mes d’abril, i per afavorir les aportacions que els municipis implicats hi puguin fer”.

Saura ha recordat que “la Generalitat ha ofert una dotació de 90.000 euros per tal que els 62 municipis implicats puguin elaborar el seu pla d’emergències”. Un aspecte positiu que ha destacat el conseller és que “tots els membres del Consell Comarcal han pogut presentar les seves demandes en relació als plans que afecten la Ribera d’Ebre. Una de les demandes que hem pogut constatar és que cal comptar amb més personal. La Generalitat ha proposat un Pla d’Assistència i Suport per aconseguir que els plans de protecció civil funcionin el més correctament possible. El Govern català ofereix i garanteix tant el suport tècnic com l’humà”.

El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha explicat que “amb els plans de seguiment local, el que es busca és aplicar a nivell municipal allò que estableix el pla de la Generalitat. És a dir, defineix l’operativitat del pla, identifica qui ha d’actuar segons les diverses possibilitats d’emergència així com els recursos logístics necessaris. En definitiva, el que busca és la coherència entre els plans locals i el pla de la Generalitat, així com descobrir realitats que poden millorar i ampliar el pla del Govern, que no és quelcom tancat”.

La trobada del conseller Saura amb els alcaldes i consellers ha estat per explicar l’estat del Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix. Aquest pla té consideració de Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) i vol ser l’instrument operatiu per fer front a les situacions d’emergència que es puguin produir en cas de contaminació accidental o incidències en els treballs en l’embassament de Flix que puguin produir un episodi de contaminació, és a dir, amb risc d’afectació a la població i al medi ambient. Està previst que els treballs de descontaminació comencin la propera tardor i acabin a finals de 2011.

L’elaboració d’aquest Pla està associada a la redacció del “Proyecto Constructivo para la eliminación de la contaminación química en el Embalse de Flix”, del qual es derivaran un conjunt d’actuacions sobre els materials contaminats de l’embassament, i que té com a objectiu l’eliminació de la contaminació acumulada procedent dels abocaments de la fàbrica d’ERCROS, situada al marge dret de l’embassament, al llarg de més de 100 anys d’activitat.

Les actuacions principals que contempla el projecte consisteixen, fonamentalment, en la retirada dels sediments contaminats mitjançant un dragat, el seu tractament en una planta de depuració situada dins del recinte de la fàbrica i el seu posterior trasllat a un abocador a través d’una cinta transportadora.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: