Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Celebració de la jornada sobre Turisme i TIC

4 juny 2008 · Noticies

La sala de plens del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va acollir dilluns passat la celebració de la jornada Turisme i Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) per a empresaris del sector Turístic. L’acte, organitzat per la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre en el marc del pla Pimestic, va comptar amb l’assistència de més d’una vintena d’empresaris del sector turístic de la comarca.

Els parlaments de benvinguda van anar a càrrec de Carles Pasqual, director dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques a les Terres de l’Ebre, i Josep Solé Arnal, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Carles Pasqual va destacar que la intensa col·laboració entre el Departament de Governació i Administracions Públiques i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre és fruit de la “feina ben feta” pels serveis informàtics d’aquesta entitat. El director va recordar que la Ribera d’Ebre és una de les tres comarques seleccionades per desenvolupar el projecte pilot Territori TIC, de foment de les noves tecnologies entre la ciutadania. En aquest sentit, Pasqual va afirmar que “seguirem treballant en aquesta col•laboració” i va informar que la comarca també albergarà un nou projecte per fer de la Ribera d’Ebre un “territori digital”.

El director dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques a les Terres de l’Ebre també va recordar que el Departament treballa per millorar les infraestructures en comunicacions de cara al desenvolupament econòmic del país, i va destacar el projecte Catalunya Connecta, presentat recentment pel conseller Jordi Ausàs.

La jornada de dilluns va comptar amb una exposició sobre el rol de les TIC dins del Pla estratègic de Turisme de les Terres de l’Ebre, que va anar a càrrec de Josep Moragrega, gerent del Consorci per a l’execució del Pla de Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre, i una exposició a càrrec de Joan Launes, dinamitzador econòmic del Consell Comarcal, dels projectes PIMESTIC i Territori TIC, que contenen ajuts a l’empresari turístic. Tot seguit, es va dur a terme una taula rodona amb empresaris, que van tractar diversos aspectes sobre l’aplicació de les TIC en aquest sector.

En aquest debat, els empresaris riberencs van mostrar les seves principals preocupacions en relació amb les TIC, com ara la manca d’infraestructures de comunicació a la comarca, un dèficit que els impedeix optimitzar els recursos de les empreses així com difondre a un major nivell els seus negocis, o les dificultats amb què es troben a l’hora d’adequar a la seva activitat els programes informàtics de gestió d’empreses turístiques. D’altra banda, els assistents a la jornada van destacar la utilitat de les TIC per agilitzar les relacions amb els proveïdors i la importància del posicionament de les pàgines web d’empreses turístiques de la Ribera d’Ebre a cercadors d’Internet com Google.

Pel que fa a les pàgines web, eina de molta utilitat per als empresaris, durant el debat va sorgir la idea d’unir esforços per interrelacionar l’oferta turística de la comarca i dotar-la d’una major projecció exterior mitjançant una pàgina web conjunta. D’aquesta manera, els empresaris turístics riberencs van debatre la possibilitat de crear un portal web de promoció conjunta o d’emprar la pàgina web del propi Consell Comarcal, de manera que cada empresa exposi la seva oferta i la vinculi amb la resta del sector de la Ribera d’Ebre, per tal de treballar en xarxa.

D’altra banda, Àlex Rostoll, consultor TIC de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat va explicar els recursos que la Secretaria, en el marc del pla Pimestic, posa a disposició de les pimes catalanes. Entre ells, per exemple, el servei d’orientació Pimestic, facilitat per la Generalitat de Catalunya per mitjà del qual una persona experta en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i en processos de negoci, i homologada per la Generalitat, analitzarà el nivell d’implantació i l’ús de les TIC en l’empresa. El consultor de l’STSI també va explicar les guies d’empresa, una eina essencial per conèixer de manera senzilla i profitosa les principals eines TIC, les solucions tecnològiques que ofereixen i les seves possibilitats dins de l’entorn empresarial, disponible en línia al web www.pimestic.cat.

CONCLUSIONS JORNADA PIMESTIC SECTOR TURÍSTIC

• Valoració positiva de la presència de representants del sector turístic de la comarca (30 persones), interessats pel tema i motivats per la promoció del sector.

• Preocupació pel dèficit d’infraestructures en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a la comarca que fa difícil optimitzar els recursos de les empreses i difondre a un major nivell els seus negocis.

• Els empresaris turístics van posar de manifest la dificultat de trobar el software informàtic adequat per a la gestió dels establiments d’hoteleria i restauració, tot i que el sector de restauració manifesta que moltes gestions les fan a través d’assessors i gestors.

• Interès per unir esforços per a la creació d’una pàgina WEB conjunta que permeti una major projecció exterior dels seus negocis.

• Necessitat de millorar el posicionament de la pàgina WEB del CCRE en els buscadors del sector turístic per assolir una major presència de les empreses de la comarca.

• Aposta per interrelacionar les pàgines WEB dels diferents establiments turístics per sumar recursos i tenir una major presència a Internet.

• Es posa de manifesta la incidència negativa dels incidents relacionats amb la central nuclear d’Ascó en el secor turístic i la restauració del territori més proper a aquest establiment.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: