Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Flix celebra el seu tradicional Corpus Christi

27 maig 2008 · Noticies

La vistositat i el color és el que caracteritza la festa del Corpus Christi a Flix, identificada per les catifes que engalanen els carrers i places pels quals ha de passar la processó amb el Santíssim. Aquesta tradició de les catifes es remunta cap finals de la dècada dels 50 del segle XX. Anteriorment, abans que arrelés el nou costum, a la processó del Corpus hi participaven diverses imatges de sants i de la Mare de Déu.

A la matinada del dia de la festivitat, els veïns dels carrers i les places per on ha de passar la processó, comencen la seva laboriosa tasca de confecció d’aquestes catifes, per a les quals utilitzen primordialment serradura acolorida, però també altres materials com guix, cafè molt, i fins i tot n’hi ha alguna confegida amb pètals de flors i tiges naturals, materials aquest darrers que eren els més utilitzats durant els primers anys. No obstant, cal afegir que uns dies abans ja s’han realitzat els primers treballs preparatoris (disseny de les catifes i les respectives plantilles, el tenyit de les serradures). Els dibuixos i la gran varietat de colors testimonien la minuciositat i la intensa feina que s’hi dedica. Els motius que apareixen en les catifes són variats: florals, geomètrics, de temàtica religiosa i fins i tot alguns de profans (com personatges de dibuixos animats). Complementen la realització de les catifes els altars que s’instal•len a cadascun dels carrers, alguns d’ells també amb un disseny ben original.

En la processó de diumenge, les autoritats municipals i els infants que unes setmanes abans han realitzat la Primera Comunió, fan tots plegats el recorregut marcat per les catifes amb el Santíssim. A l’edició d’enguany d’aquesta festivitat, la Regidoria de Festes i Tradicions de l’Ajuntament de Flix va adreçar una carta a tot el veïnatge animant a participar en l’elaboració de les catifes. Al marge, es va inaugurar una exposició fotogràfica sobre les catifes del Corpus a Flix, ubicada a la sala Ca Don Ventura, la qual es podrà visitar fins al dia 30 de maig.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: