Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La jornada “Conèixer Artur Bladé i Desumvila” recorda l’escriptor ebrenc

5 abril 2008 · Noticies

Aquest dissabte 5 d’abril ha tingut lloc a Benissanet, població natal de l’autor, la cinquena Jornada “Conèixer Artur Bladé i Desumvila”, organitzada per l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila de Benissanet. Les novetats d’enguany han estat l’estrena del documental “Artur Bladé, la memòria de l’Ebre” i de l’obra de teatre “Blat d’Orió”, basada en el llibre ‘L’exiliada’ del gran escriptor ebrenc. La jornada ha comptat amb la participació de l’escriptor i crític Sam Abrams, el qual ha parlat de l’obra de Bladé i ha presentat els volums 3 i 4 de l’obra completa.

A les 11.30 hores, ha tingut lloc la celebració de la ruta literària “Benissanet, paisatge literari”, a càrrec dels membres de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, que ha recorregut indrets del poble natal de l’escriptor a través dels seus textos.

Després de realitzar-se una ofrena floral al cementiri de Benissanet, a partir de les 17 hores ha tingut lloc la inauguració de la jornada, acte en què han intervingut Xavier Vega, director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre; Fidel Ciurana, alcalde de Benissanet; Miquel Usach, conseller comarcal de Cultura; Núria Grau, presidenta de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, i Josep Moragrega, president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE).

Josep Moragrega ha manifestat que és un reconeixement merescut el fet que la figura d’Artur Bladé torna a tenir rellevància en l’actualitat, i que va ser una escriptor amb “alçada ètica, coherència i compromís” que va posar el seu talent “al servei de les persones i del territori”. Per la seva banda, el conseller comarcal de Cultura ha destacat la feina de l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila i del CERE i ha dit que el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre sempre ha estat i estarà al costat dels actes relacionats amb Artur Bladé, ja que són esdeveniments que esdevenen una projecció de Benissanet i de la Ribera d’Ebre arreu de Catalunya. El director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Xavier Vega, ha explicat que l’escriptor de Benissanet estaria molt content de veure els actes que s’estan celebrant per commemorar la cloenda de l’any Bladé, com la presentació dels volums 3 i 4 de la seva obra completa i l’estrena de l’obra teatral “Blat d’Orió”. Finalment, l’alcalde de Benissanet ha encoratjat les entitats culturals de Benissanet i de la comarca a seguir treballant per la cultura.

Tot seguit, el crític i poeta Sam Abrams ha presentat els volums 3 i 4 de l’obra completa d’Artur Bladé i Desumvila i ha fet una reflexió al voltant del significat de la publicació d’aquests volums i dels significat general de l’obra de Bladé. Abrams ha destacat que “si tots els escriptors catalans tinguessin darrera totes les persones i el suport que està tenint Artur Bladé, la literatura catalana aniria molt millor”.

A continuació s’ha projectat el documental “Artur Bladé, la memòria de l’Ebre” del periodista Santi Valldepérez, i a les 22.00 hores de la nit es farà l’estrena de l’obra de teatre “Blat d’Orió” (basada en l’obra L’exiliada d’Artur Bladé), dirigida per Xavier Aragó i interpretada pel Grup Teatral Planer.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: