Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Unes 1.500 persones participen a la sisena Festa de les Cigonyes

31 març 2008 · Noticies

Entre 1.200 i 1.500 persones van assistir el passat diumenge a la sisena Festa de les Cigonyes que tingué lloc a la Reserva Natural de Sebes, a Flix, que en aquesta edició coincidí amb la campanya “Plantem el futur!”, organitzada Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge. Un seguit de jocs infantils i l’espectacle “Monstres”, a càrrec del grup Banda del Drac, van omplir el matí per als més menuts, activitats que es van desenvolupar al voltant del Mas del Director. En finalitzar, hi hagué el lliurament de diplomes als voluntaris de la Reserva Natural i a tots els nadons de la comarca i poblacions no riberenques veïnes de Flix que van nàixer al llarg de l’any 2007. En aquest acte hi van participar el president del Grup Natura Freixe, Jaume Enric Estopà; el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Víctor Gimeno; l’alcalde de Flix, Pere Muñoz, i el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé. Prèviament, tots ells van efectuar els respectius parlaments, destacant la importància de la jornada. L’actual portaveu del Govern de la Generalitat, Aurora Masip, va ser una de les presentadores de l’acte. Posteriorment, com s’ha anat fent en les altres edicions de la festa, es van alliberar quatre aus procedents del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent.

Aquesta celebració, iniciada l’any 2003, s’emmarca en el Projecte de Reintroducció de la Cigonya blanca a les Terres de l’Ebre, impulsat per la Fundació Territori i Paisatge de l’Obra Social de Caixa Catalunya, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, l’Ajuntament de Flix i el Grup de Natura Freixe.

Gràcies a aquest projecte, des de l’any 2003, a la Reserva de Sebes hi ha l’única colònia de cria de Cigonya blanca a les comarques tarragonines, que s’ha anat consolidant al llarg dels anys i que actualment aplega 12 parelles. Per als gestors de la Reserva de Sebes, el Grup de Natura Freixe, es valora molt positivament l’èxit no sols de la consolidació d’aquest nucli reproductor sinó la millora en la gestió dels hàbitats que ha beneficiat altres espècies d’aus i també de plantes.

De fet, la presència de les cigonyes i els cavalls de la Camarga només són l’aparador de la gestió que s’hi du a terme i aus com l’arpella, el blauet, l’agró roig, la polla blava o fins i tot el bitó han trobat els hàbitats idonis per reproduir-s’hi, o passar-hi llargues temporades, augmentant també, en alguns casos, les seves poblacions. La presència d’aquestes aus i la possibilitat de veure-les amb facilitat des dels miradors i observatoris està consolidant també un sector emergent: el turisme ornitològic, i són molts els aficionats a la fotografia que venen a visitar periòdicament la Reserva de Sebes.

Com en anys anteriors, la Festa de les Cigonyes es va desenvolupar a l’entorn del Mas del Director, el centre d’informació, al que es va poder accedir amb transport gratuït des de l’entrada de la reserva. A tal efecte hi va haver un trenet, un autocar i el carruatge l’Arpella. D’aquesta forma es va minimitzar l’impacte de la presència de vehicles dins de l’espai natural.

També en el marc de la minimització dels residus que comporta la presència de gran quantitat de gent, l’Agència Catalana de Residus mitjançant el Grup de Natura Freixe van subministrar gots reutilitzables i vaixelles compostables, i es va desplegar un servei de voluntariat que va informar als visitants dels llocs on dipositar deixalles als diferents punts verds habilitats, amb la presència de contenidors per a la recollida selectiva.

Paral·lelament, dins a la mateixa reserva i als voltants del Mas de la Pitoia, es va fer la plantada d’arbres de la campanya “Plantem el futur!”, endegada per Catalunya Ràdio i la Fundació Territori i Paisatge, amb motiu del 25è i 10è aniversari d’ambdues institucions, respectivament. La plantada es va efectuar a 35 poblacions arreu de la geografia catalana. La Reserva de Sebes va ser un dels llocs escollits, on al llarg del matí moltes persones, en diversos torns, van participar en la plantació d’arbres propis de bosc de ribera.

La plantada d’un bosc de ribera a la Reserva de Sebes té també la seva part reivindicativa ja que des de l’any passat s’ha donat a conèixer el greu estat de conservació del bosc de ribera de Sebes (el més gran de Catalunya), afectat per la gestió de l’embassament de Flix. L’any passat els gestors de la reserva, membres del Departament de Medi Ambient, l’Agència Catalana de l’aigua i l’Ajuntament de Flix van desplaçar-se a Saragossa per mantenir una reunió amb representants de la CHE i d’Endesa i exposar-los la situació. Després d’aquella reunió, celebrada el 12 de novembre, i veient els clars indicis dels efectes dels canvis de gestió de l‘embassament de Flix els darrers anys sobre el bosc de ribera, es va acordar mantenir-ne una altra abans de finals de l’any passat per avaluar les mesures a prendre per frenar la degradació del bosc de ribera. Aquesta reunió, a data d’avui, encara no ha estat convocada. Els gestors de la reserva es mostren “decebuts” per l’escàs compromís i implicació per resoldre una problemàtica que està destruint un patrimoni natural inclòs a la Xarxa Natura 2000.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: