Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Viacrucis de la Setmana Santa de Móra d’Ebre, declarat acte d’interès comarcal

21 març 2008 · Noticies

Aquest divendres dia 21 de març a les 12.00 hores del migdia i a l’estació d’autobusos de Móra d’Ebre ha tingut lloc l’acte de lliurament del diploma acreditatiu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a l’Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa de Móra d’Ebre, per a la proclamació del Viacrucis del Divendres Sant de Móra d’Ebre com a Acte d’Interès Comarcal.

Durant el mateix acte, s’ha presentat i beneït l’estendard que per primera vegada desfilarà a la processó del Sant Enterrament, així com el toc de processó “Baixada del Calvari de Móra d’Ebre”, composició del morenc Ferran Roca, que s’ha estrenat al Viacrucis del matí. També s’han lliurat obsequis a diferents persones de l’Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa de Móra d’Ebre.

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé, ha manifestat que el Consell Comarcal va redactar fa tres anys unes bases per tal de fer un reconeixement a festes comarcals amb interès històric, cultural i tradicional. Segons el president del Consell, el viacrucis de Móra d’Ebre té una llarga tradició històrica i l’entorn li dóna un toc distintiu. Solé ha afegit que aquest reconeixement ha de servir per donar suport i empenta perquè aquesta tradició continuï.

Durant tot aquest matí, a l’estació d’autobusos es guarneixen els passos que desfilaran a la processó del Sant Enterrament.

Breu història:

El Viacrucis de la Setmana Santa de Móra d’Ebre és la processó que es fa Divendres Sant a les 7 hores del matí i que va des de l’Església fins al Calvari, amb les imatges de la Verònica, el Sant Crist dels Cavallers i la Mare de Déu dels Dolors. El retorn per les escales del Castell fins a la parròquia és un acte molt tradicional. Fa dos anys, el Viacrucis va ser presidit pel Bisbe de la Diòcesi, Mn. Xavier Salinas.

Textos d’Artur Cot, Cronista Oficial de la Vila de Móra d’Ebre, i del periodista Joan Launes, publicats a la revista “La Riuada”, narren la importància d’aquest acte religiós al municipi. Artur Cot explicava que “és al segle XVIII, després de la Guerra de Successió, quan localitzem diverses notícies relacionades amb la pràctica pietosa del viacrucis, una antiga devoció que es remunta a temps molt més vells”. De fet, es té constància d’una antiguitat de més de 250 anys del bastiment de la primera ermita del Calvari i l’existència del Viacrucis.

Joan Launes escrivia que “el Viacrucis al Calvari és un dels actes de la Setmana Santa de Móra d’Ebre que compta amb més devoció i arrelament en els morencs, i que a hores d’ara continua present. A les 7 del matí surt el Viacrucis des de l’Església Prioral. En els darrers anys són prop d’un miler els morencs, fins i tot gent que ve de poblacions veïnes, que participen d’aquest acte penitencial (…) El retorn del Calvari a l’Església és un dels moments més esperats cada any, la tradicional baixada de les escales del Calvari enfront del castell; nombrós públic es concentra al peu de la fortalesa per veure el descens de les diferents imatges, especialment la del Sant Crist dels Cavallers”.

Són 40 els esglaons que es baixen amb les imatges al coll. Al moment que queden els passos encaixonats dins l’escalinata, surten els tambors i enguany per primer cop es tocarà la composició feta per Ferran Roca.

La petició per part de l’Associació Organitzadora de les Processons de Setmana Santa de Móra d’Ebre perquè es declarés el Viacrucis de Divendres Sant com a Acte d’Interès Comarcal va ser recolzada tant per part del prior de la parròquia com per part de l’alcalde de Móra d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: