Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El riberencs cada cop utilitzen més l’Oficina de Consum

27 març 2007 · Noticies

L’Oficina de Consum del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, activa des de l’octubre de 2004, ha presentat la memòria d’activitats de l’any 2006. Com a dades més significatives de la tasca d’aquest servei durant l’any passat, destaquen l’augment del volum de reclamacions anuals, i l’increment significatiu dels establiments i empreses de la comarca que s’han adherit a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya (JACC). Segons els responsables de l’oficina, “aquest fet demostra que el servei afavoreix les bones relacions entre comerciants i consumidors, i alhora, promou els mecanismes necessaris per aquelles ocasions en què existeixen malentesos o divergències a l’entorn dels actes de consum”. La Ribera d’Ebre va ser l’any 2006 una de les comarques catalanes amb més adhesions a la Junta, amb un total de 27 empreses.
Pel que fa al nombre de reclamacions rebudes l’any passat, es van tramitar un total de 247 expedients, dels quals 189 -a dia d’avui ja són 197- han estat arxivats per mediació de l’Oficina de Consum. Per altra banda, només dos d’aquestes reclamacions van ser traslladades al sistema arbitral. Els sectors a què van fer referència les reclamacions dels ciutadans de la Ribera d’Ebre van ser, fonamentalment, els serveis bàsics (llum, aigua i gas), amb 144 sol·licituds de mediació. Tot seguit, les telecomunicacions (telefonia: serveis i operadores, 38 reclamacions, i Internet, 22). El tercer lloc el van ocupar les reclamacions relacionades amb temes de comerç en general. La resta de reclamacions van sorgir de les relacions de consum en què l’objecte de conflicte era la garantia d’un producte, les reclamacions sobre el transport aeri, els tallers mecànics, l’habitatge, els serveis, les reparacions a la llar, les entitats financeres i les acadèmies.
Amb tot, des de l’Oficina de Consum de la Ribera d’Ebre s’intenta garantir que tot ciutadà pugui portar a terme actes de consum en ple exercici dels seus drets. Per aquest motiu, l’oficina de la Ribera d’Ebre va posar en marxa, un any més, les eines de prevenció i resolució de conflictes, com són la informació, l’assessorament, la mediació i l’arbitratge de consum.
Mediació
Tot i la resposta obtinguda pel que fa a les adhesions de comerços i empreses de la comarca a la Junta Arbitral, l’oficina va tractar de resoldre el màxim nombre de reclamacions possible per la via de la mediació a fi d’ajudar les parts a assolir l’acord per si soles sense la intervenció d’un tercer, l’àrbitre. En la majoria dels casos la resposta va ser positiva i els expedients es van poder arxivar sense recórrer a la via arbitral. Davant d’aquesta constatació, l’Oficina de Consum de la Ribera ha volgut “agrair la confiança que ens han mostrat els establiments de la comarca a l’hora de solucionar conflictes”.
Aquesta oficina funciona des de l’any 2004 a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. Durant l’any 2005, va gestionar 92 reclamacions. El sector de la telefonia és el que va acumular un nombre més important de consultes (el 39,13% del total), seguit del de les acadèmies d’ensenyament (16,3%) i el del comerç en general (14,13%).

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: