Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Presenten la festa comarcal i la temporada de la clotxa als restaurants

7 febrer 2007 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, conjuntament amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Ribera d’Ebre, ha presentat avui la 4a Festa de la Clotxa d’àmbit comarcal, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Flix, l’Associació de Dones de Flix i la Cambra de Comerç de Reus. L’acte tindrà lloc el dia 11 de febrer, a partir de les 11 del matí, al passeig de l’Ebre de Flix, i està previst que distribueixi 1.500 clotxes. Aquesta diada serà el tret de sortida de la presència de la clotxa a vint restaurants de la comarca, de l’11 de febrer a l’1 de maig, amb la intenció de continuar any rere any i de forma itinerant als diferents pobles de la comarca.

La 4a Festa de la Clotxa començarà a partir de les 11 de matí i fins a les 2 de la tarda, al passeig de l’Ebre de Flix, indret on l’Associació de Dones de Flix, juntament amb els restauradors de la comarca, prepararan la tradicional clotxa, la qual es podrà degustar adquirint prèviament un tiquet per import de 3 euros al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre o al mateix lloc de la festa.

La celebració gastronòmica serà presentada a les 11 hores pe l’Àvia Remei, autora de diferents llibres dedicats a la cuina (La cuina de l’Àvia Remei, Plats i secrets de l’Àvia Remei, Vull cuinar…), participa a diferents programes conduïts per Martí Gironell, com per exemple El pont de les formigues, No es pot aguantar i Interès general, tots tres a Catalunya Ràdio. La festa estarà animada pel grup de grallers Desolasol de Flix.

La clotxa és un plat tradicional de la cuina de la Ribera d’Ebre. Es menja principalment al camp, en trobades i en manifestacions col·lectives. És un plat propi de la pagesia riberenca; els pagesos el preparaven quan anaven a treballar al camp, amb les quatre brases de la foguera que feien per escalfar-se. Les característiques de la preparació de la clotxa tenen a veure amb els orígens del plat, ja que el mateix pa buidat feia de carmanyola per portar diferents ingredients, que eren productes que el pagès tenia a mà en el rebost de casa.

Per elaborar-lo, cal tallar pel mig els dos pans de mig quilo i treure’ls la molla. Mentrestant, cal deixar escalivar la ceba, l’all i el tomàquet, i posar l’arengada a la brasa. El pa de mig buit serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats. L’amaniment es fa amb un bon raig d’oli d’oliva de la Ribera d’Ebre, que ha d’impregnar bé tot el pa,

En la degustació del plat, els no iniciats s’han d’enfrontar a un oli que sempre troba forat per regalimar o a la rebel·lia del tomàquet quan surt per la banda oposada on el comensal pretén mossegar. Aquestes dificultats, inherents al plat, fan que els restauradors riberencs s’ahgin empescat diverses fórmules per fer mengívola la clotxa en un restaurant. Així es pot trobar la menja en pizza, en torrada, etc.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: