Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Declaren Santa Agda de Riba-roja d’Ebre, Festa d’Interès Comarcal

4 febrer 2007 · Noticies

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé Arnal, ha atorgat aquest diumenge 4 de febrer, en nom de la institució comarcal, un diploma a la presidenta de la Coordinadora de Dones de Riba-roja d’Ebre, Maria Dusolina, en què s’acredita la Festa de Santa Agda com a Festa d’Interès Comarcal de la Ribera d’Ebre. Solé ha explicat que el passat 2 de febrer la Comissió de Govern Comarcal va aprovar per unanimitat distingir l’entitat de dones de Riba-roja per la seua tasca pel foment i la conservació de la cultura històrica, popular i tradicional de la comarca de la Ribera d’Ebre a través de l’organització de la festa esmentada.

L’acte ha tingut lloc en el marc d’una exposició commemorativa del 21è aniversari de la Festa de Santa Agda i ha comptat amb la presència de totes les alcaldesses i regidores que han presidit la festa al llarg d’aquests 21 anys. També ha estat present l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, José Luís Aparicio, tot i que la primera autoritat municipal no acostuma a acudir als actes de la Festa de les Dones atès que durant els dies que dura el govern municipal recau en el consistori femení.

La Festa de Santa Agda (variant local d’Àgueda) de Riba-roja d’Ebre, organitzada per les dones del poble i dedicada íntegrament a elles ha esdevingut la Festa Major d’Hivern de la població a causa de la gran participació i actes que se celebren. Santa Ageda Riba-roja d’Ebre també ha sigut en bona part la causant de la revifalla de les festes de les dones que se celebren en la pràctica totalitat de les poblacions de la Ribera d’Ebre, seguint l’exemple que va nàixer a Riba-roja el 5 de febrer de 1986.

Aquesta és la segona festa que el Consell Comarcal la declara d’interès comarcal. L’any 2005 va merèixer aquesta distinció la Festa de Sant Antoni d’Ascó, rica en elements tradicionals que s’han conservat al llarg dels temps, com ara les figures dels organitzadors i mantenidors de la festa (clavari i majorals), la plega de la llenya, la foguera de plaça, la processó per portar la imatge del sant a cal clavari, les corrides de cavalls, matxos i rucs; el ball de la jota, els tres tombs…

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: