Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Comencen les activitats de l’Any del Centenari d’Artur Bladé i Desumvila (1907-2007)

9 gener 2007 · Noticies

El dia 15 de gener tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Artur Bladé i Desumvila: escriptor de l’Ebre català, cronista de l’exili», a les 19 h, a la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya (c. de l’Hospital 64) de Barcelona. L’exposició romandrà oberta
de dimarts a divendres, de 17 a 20 h; dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenge, d’11 a 14 h, fins al dia 4 de febrer.

Aquesta serà la primera de les activitats que ha preparat una comissió integrada per institucions i entitats catalanes per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor benissanetà Artur Bladé i Desumvila, de la qual en forma part el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

El dia 18 tindrà lloc el segon acte, concretament la presentació del calendari d’activitats i del llibre del Centenari d’Artur Bladé i Desumvila (1907-2007), a les 19 h,
a l’Institut d’Estudis Catalans (c. del Carme 47) de Barcelona. L’acte anirà a càrrec d’Artur Bladé i Font, Xavier Garcia,
Joan Martí, Heribert Barrera i un representant de la Institució de les Lletres Catalanes.

Biografia

Artur Bladé Desumvila (Benissanet 1907 – Barcelona 1995) va néixer a Benissanet el 2 de març de 1907. Acabada la primària començà els estudis de magisteri, però no els acabà. Amb tot, dona classes en un local de la societat de la Renaixença. Advinguda la República, fou funcionari de la Generalitat a Tortosa i a Barcelona. Va fer la guerra al Cos de Sanitat de l’Exercit de l’Est. S’exilià el 1939, primer a França (estudià a la Universitat de Montpeller ) i tot seguit a Mèxic on exercí el periodisme. Retornà a Catalunya el 1961. És casat amb Cinta Font, també de Benissanet. Com a periodista, abans de la guerra, començà a col·laborar als periòdics “El Llamp” de Gandesa, “La Riuada” de Móra d’Ebre i “Tivissa” de Tivissa. Desprès va escriure als diaris “Foment” de Reus, “L’Opinió” de Barcelona, així com a “Lluita” de Tortosa.

Com a escriptor, tocà fonamentalment tres temes: el referent al seu poble natal i a la pròpia comarca, la biografia i la història. El seu estil és clar i directe, sense complicacions ni enfarfecs. Sempre procura ser moral i humanista. A França, estudià art, història i filosofia. Les dues primeres obres publicades: “Geografia espiritual de Catalunya” (Biblioteca Catalana, Mèxic, 1944) i “Benissanet” (Col·lecció Catalònia, Mèxic, 1953) pot dir-se que són un fruit de l’enyorança. En la primera estudià, entre d’altres coses, la situació, la llengua, la cultura, etc. de la nostra terra. En la segona evocà la història, el paisatge, els treballs, les festes, etc. del seu poble natal.

Trobant-se encara a Mèxic, l’editorial Selecta de Barcelona va publicar-li, l’any 1958, el seu tercer llibre: “Crònica del país natal”, en el qual explica els costums, el caràcter de la gent, els jocs infantils, l’escola, les cançons populars, les dites, etc. de Benissanet. Van seguir: “Felibres i catalans” (1964), “Contribució a la Biografia del Mestre Fabra” (1965), “Montpeller català” (1965), “El castell de Miravet” (1966), “El prior Penna” (1966), “Francesc Pujols per ell mateix” (1967), “Pompeu Fabra” (1969), “Els treballs i els dies d’un poble català”(segona versió de “Benissanet”) (1970), “El senyor Moragas” (1970), “Els setges de Gandesa i del castell de Móra” (1970), “Gent de la Ribera d’Ebre” (1971), “Viatge a l’esperança” (1973), “L’exiliada” (1976), “La vida de un català excepcional (Antoni Terré, de Móra d’Ebre)” (1978), “El meu Rovira i Virgili” (1981), “Guia de Benissanet”(1982), “Visió de l’Ebre català” (1983), “Viure a Tarragona” (1984), “Antoni Rovira i Virgili i el seu temps” (1984). En els Jocs Florals de la Llengua Catalana celebrats a l’exili durant una colla d’anys foren concedits a les seves obres, entre d’altres els premis següents:

-Concepció Rabell (dos cops) Premi de Cultura Catalana, de París
– Premi del Centenari del Mestre Fabra
– Premi Copa Artística
– Premi Rovira i Virgili d’Òmnium Cultural
– Premi Jaume Tió (“Ebre-Informes”, de Tortosa
– La vila de Flix ha donà el nom d'”Artur Bladé i Desumvila” a la biblioteca municipal.
– El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) creà el premi d’assaig biennal “Artur Bladé i Desumvila”

Fou membre del Patronal de l’Institut d’Estudis Tarraconenses i soci d’honor d’Omnium Cultural de Tarragona. Darrerament la Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi per a recompensar-li la seva obra literària i patriòtica.

Artur Bladé Desumvila fou President d’honor del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, des del dia de la seva fundació, l’any 1982, fins el dia 23 de desembre de 1995, data del seu decés.
L’any 1996 el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre va publicar l’obra pòstuma d’Artur Bladé, “L’edat d’or”. Definida en paraules d’Albert Manent com “una gemma més dins el petit i únic tresor que representa la seva obra memorialista d’una part de les terres de l’Ebre”.

Font: CD Ribera d’Ebre. Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: