Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Lliuren el Premi Sirga d’Or 2006 al pintor palmenc, Rossend Escolà

3 gener 2007 · Noticies

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé Arnal, va presidir l’acte de lliurament del guardó honorífic riberenc la Sirga d’Or, el dia 3 de gener, a l’església romànica de la Palma d’Ebre. En aquesta ocasió, el Premi Sirga d’Or va recaure en l’artista palmenc Rossend Escolà i Cubells.

La Junta Directiva del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) va elegir Rossend Escolà, de 88 anys, com a persona a investir amb la Sirga d’Or de l’any 2006, per la seua trajectòria artística i el seu compromís amb el món cultural de la Ribera d’Ebre. Segons va manifestar el president de l’entitat, Joan R. Vinaixa, la junta de l’entitat va valorar per unanimitat els mèrits “sobrats” d’Escolà per ser mereixedor de la “més alta distinció de la comarca”.

L’acte de lliurament, que va aplegar 150 persones al monument palmenc, va comptar amb les intervencions de l’alcalde de la localitat, Gil Martí; del president comarcal, Josep Solé, i de l’homenatjat, Rossend Escolà. En el seu discurs, el pintor va manifestar el seu agraïment a les entitats i institucions representades pel guardó rebut i va lloar els valors culturals de la comarca, personificats en tres dels prohoms culturals de la Ribera d’Ebre: Artur Bladé i Desumvila, Dolors Cabré i Carmel Biarnès.

El Premi Sirga d’Or l’atorga anualment el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a proposta del CERE, entitat promotora del guardó. El premi s’atorga en anys alterns a una persona i a una entitat de la comarca. Ara fa dos anys, darrer en què es concedí la Sirga a una persona, va ser guardonat el cronista oficial de Móra d’Ebre, Artur Cot i Miró, qui, justament el 3 de gener passat es commemorà el primer aniversari del seu traspàs.

Després d’aquest acte d’imposició de la Sirga d’Or, hi va haver l’actuació d’un quartet de corda integrat exclusivament per músics de la Ribera d’Ebre.

Nota biogràfica

Rossend Escolà i Cubells va nàixer el 9 de juliol de 1918 a la Palma d’Ebre. L’any 1930 va començar la seua formació professional als Salesians de Sarrià i després la continuà a l’Escola d’Arts i Oficis de Belles Arts.

En acabar la Guerra Civil va treballar com a professor d’art i pintura a Barcelona i va començar a dedicar-se a la restauració de pintura religiosa en esglésies catalanes i valencianes, i en cases particulars.

El 1947 s’inicià com a paisatgista, reproduint força indrets catalans en diferents tècniques, entre les quals l’aquarel·la. També amplià el seu ventall temàtic al retrat i a la natura morta, a més de continuar fent pintura religiosa.

Ha participat en múltiples mostres col·lectives i en una quarantena d’individuals. Des de 1974 és membre de l’Associació d’Aquarel·listes de Catalunya.

És autor de tres llibres: “Guia de la Palma d’Ebre”, “L’església romànica de la Palma d’Ebre” i “Setmana Santa, història i religió”. Actualment treballa en un nou llibre: “Nova església parroquial de la Palma d’Ebre”. El 2001, el CERE el nomenà Soci d’Honor i li va retre un homenatge. L’Associació Cultural L’Espona li dedicà un opuscle: “L’encaix de la història local, en general”.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: