Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal expressa el seu condol per la desaparició del mestre J. B. Sabaté

17 novembre 2005 · Noticies

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre expressa el seu condol a la família, a l’Orfeó de Flix i a l’Ajuntament i poble de Flix per la mort del mestre Joan Baptista Sabaté i Sánchez, músic eminent del municipi, produïda el 16 de novembre, a Madrid, als 86. Avui, 17 de novembre, a les 18 h. tindrà lloc a Flix, a l’església parroquial, la missa-funeral, on, acompanyant els familiars, hi assistiran els representants municipals, del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, de l’Orfeó de Flix, l’Escola Municipal de Música i altres institucions i entitats culturals per retre aquest darrer homenatge a qui ha estat un dels músics més destacats de Flix.

Biografia

Joan Baptista Sabaté i Sánchez va nàixer a Flix el 25 d’octubre de 1919. Inicià els seus estudis musicals als nou anys amb el professor Ramon Alabart. El seu primer instrument va ser el violí i començà a treballar a Flix amb els mestres Diego Bargalló i Serapio González, per continuar més tard a Barcelona amb Francisco Jiménez. L’any 1932 entrà de violí a l’orquestrina My Honey Jazz, on també començà a tocar el trombó de vares.
Durant la Guerra Civil va ingressar a la banda de música de l’XI Cos de l’Exèrcit, amb l’onoven, un instrument totalment nou per a ell. Passat el conflicte, estudià per correspondència harmonia, teoria de la música i fonaments de composició amb el mestre Domingo Forns, sotsdirector del Conservatori del Liceu de Barcelona. Fou director de les orquestrines Armonía i Pensilvania, de la banda Unión Musical i de la primera Escola Municipal de Música de Flix. En aquesta època composà tota mena de música per a banda i orquestrina i entrà a formar part de la Societat General d’Autors (SGAE).

L’any 1952 accedeix a la direcció de l’Orfeó de Flix, entitat que acabava de nàixer, iniciant així l’etapa més important de la seua vida musical, la qual es perllongarà fins l’any 1993. Per la seua tasca, l’Orfeó de Flix el distingí com a Director Honorífic.
A principis de la dècada dels 90, per motius familiars va haver de traslladar-se a viure a Madrid. No obstant això, i malgrat haver deixat la direcció del grup coral, Joan Baptista Sabaté va continuar amb la seua tasca musical, col·laborant i dirigint un cor parroquial a Madrid, composant i ocasionalment col·laborant amb l’Orfeó de Flix durant les seues estades a la població. La seua última i destacada actuació fou amb motiu de la commemoració del 50è Aniversari de l’Orfeó de Flix, on dirigí el cor de l’Orfeó, amb acompanyament instrumental de músics de la Jove Orquestra de Cambra de la Ribera d’Ebre (JOCRE), per interpretar una de les seues darreres composicions, el “Magnificat”.

Compositor prolífic, ha treballat molts tipus i estils. La seua obra va arribar a més d’un centenar de composicions entre música per a banda i per a cant coral principalment (amb gran nombre de peces religioses, sardanes i sobretot caramelles).

Ha estat objecte de gran nombre d’homenatges per diverses institucions i entitats.

L’any 1987 s’inaugurà el Casal Musical de Flix que porta el seu nom. I l’any 1996 fou guardonat amb el Premi Sirga d’Or.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: