Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal presenta el projecte de recuperació del camí de Sirga

30 maig 2005 · Noticies

L’acte ha sigut presidit pel president comarcal, Pere Muñoz, i el conseller comarcal de Turisme, Òscar Bosch, i ha comptat amb la intervenció de l’equip redactor del projecte: Ferran Páramo, Cèsar Gutiérrez, Moisés Masip i Pere-Josep Jiménez, del Grup de Natura Freixe, i de l’historiador Josep-Antoni Collazos.

Aquest projecte és una proposta de traçat d’un itinerari que pretén ser un “eix vertebrador per implantar al llarg del seu recorregut rutes naturals i històriques”. El camí de Sirga agafa la idea dels antics camins que discorrien paral·lels al riu Ebre a través dels quals els sirgadors remuntaven riu amunt els llaguts que navegaven per l’Ebre. El Grup de Natura Freixe ha redactat un projecte en què es detalla el traçat del camí principal, entre l’ermita de Berrús, a Riba-roja d’Ebre, i el límit de la comarca entre Rasquera i Benifallet, i un seguit de brancs secundaris que servixen per comunicar el camí principal amb tots els nuclis urbans de la comarca de la Ribera d’Ebre. La proposta de camí principal té una longitud de 85 quilòmetres i la dels brancs secundaris de 130 quilòmetres.

La proposta de traçat principal discorre pel marge esquerre del riu Ebre entre els termes de Riba-roja d’Ebre i Vinebre. En aquest municipi, el camí travessa el riu pel pont Vinebre-Ascó i discorre fins a Miravet pel marge dret. A Miravet, el camí principal creua l’Ebre pel pas de Barca i s’encamina altre cop pel marge esquerre, riu avall, fins al límit de comarca amb Benifallet, on el camí de Sirga podria enllaçar amb la Via Verda del Baix Ebre, si bé aquesta és un qüestió que no planteja el projecte presentat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Segons el conseller comarcal de Turisme, Òscar Bosch, es tracta d’una proposta d’itinerari natural per a fer a peu, en bicicleta o a cavall, que s’ha dissenyat tenint en compte l’accessibilitat, la facilitat del traçat, la proximitat al riu i la proximitat als nuclis de població. Per a Bosch, el camí de Sirga que es proposa serà un eix que relligarà tot el territori de la comarca i “a partir del qual cada municipi hi podrà ‘penjar’ els seus actius turístics, bé siguin de caire paisatgístic o natural, arqueològic, vinculats a la Batalla de l’Ebre, monumental…”

El pròxim pas per tirar endavant el projecte de creació del camí de Sirga serà la redacció del projecte executiu, un aspecte que s’haurà de consensuar amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), organisme que vol impulsar un camí natural que ha de partir de la Ribera d’Ebre i remuntant l’Ebre ha de connectar amb el Camí de Sant Jaume fins a Fisterra. La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va anunciar el passat dia 23, al Senat, que el Ministeri destinarà més de dos milions d’euros a aquest projecte.

A banda del projecte que s’ha presentat avui, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre també disposa d’un Projecte d’intervenció per al desenvolupament turístic del camí de Sirga, redactat per la Fundació Bosch i Gimpera. Fins ara, l’ens comarcal ha destinat 24.000 euros en la redacció d’aquests projectes i ha proposat que el camí de Sirga sigui una de les actuacions a desenvolupar en el marc del Pla de dinamització turística de les Terres de l’Ebre.

L’acte ha comptat amb la presència d’alcaldes afectats pel projecte i de consellers comarcals.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: