Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La consellera Marta Cid lliura la Sirga d’Or a l’Associació Jeroni de Moragas

7 maig 2005 · Noticies

L’acte ha tingut lloc aquest dissabte, dia 7 de maig de 2005, al teatre municipal de La Llanterna, de Móra d’Ebre.

El guardó ha sigut recollit per Josep M. Garcia, gerent d’aquesta entitat de Móra d’Ebre dedicada des de fa 26 anys a la formació i la inserció laboral de persones amb discapacitats psíquiques. L’acte, organitzat conjuntament pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), entitat convocant del certamen de la Sirga d’Or, i el Consell Comarcal dela Ribera d’Ebre, organisme patrocinador del certamen, ha comptat també amb la presència del president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Pere Muñoz Hernández; l’alcalde de Móra d’Ebre, Josep Solé Biosca; el president del CERE, Joan Ramon Vinaixa Miró; els directors dels Serveis Territorials d’Ensenyament i de Benestar i Família, Xavier Vega i Ismael Piñas, respectivament, a més d’altres representants de les institucions locals i comarcals de la Ribera d’Ebre.

La consellera Marta Cid ha destacat en el seu parlament la seua vinculació professional al món de l’educació especial i ha desitjat que “aquest guardó que ara rebeu us serveixi d’estímul per a continuar treballant”.

Per la seua banda, el president comarcal, Pere Muñoz, ha remarcat que “si hi ha una entitat a la comarca que es mereix aquest guardó, crec que tots convindiríem a assenyalar el Jeroni de Moragas”. El president del CERE, Joan R. Vinaixa, ha subratllat “l’exemple de qualitat humana” que significa l’Associació Jeroni de Moragas, i l’alcalde de Móra d’Ebre, Josep Solé, també ha destacat el fet que el Jeroni de Moragas és una entitat “unànimement valorada” a les nostres comarques.

L’acte ha acabat amb un concert oferit per la Banda Municipal de Benissanet.

El Premi Sirga d’Or

L’elecció d’aquesta entitat, que l’any 2004 va celebrarar el seu 25è aniversari, com a guanyadora del premi Sirga d’Or es va efectuar entre els mesos de setembre i octubre de l’any 2004, en una votació en què foren convidats a participar la totalitat dels socis del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), entitat organitzadora del certamen. A més de l’Associació Jeroni Moragas, les altres entitats i institucions que optaven al premi foren la Fira de Móra la Nova, l’Orfeó de Flix, la Societat Obrera de Móra d’Ebre i la Societat Obrera de Tivissa. El recompte dels vots participants es realitzà públicament el dia 24 d’octubre de 2004 a l’estand que el CERE ocupava a la Fira de Móra la Nova.

El Premi Sirga d’Or és un guardó de caire honorífic que s’atorga a una persona o a una entitat que s’hagi destacat per la seua trajectòria en el seu suport a la comarca de la Ribera d’Ebre.

La primera edició del premi fou el 1992, i el guardonat va ser Josep Laporte i Salas, llavors conseller del govern de la Generalitat. L’any següent, el 1993, el premi es lliurà Joan Montamat Argilaga, pagès i actiu defensor de la pagesia. No seria fins l’any 1996 en què es va tornar a dur a terme una altra edició del premi, la tercera, i el candidat guardonat va ser el músic flixanco Joan Baptista Sabaté i Sánchez. A partir d’aquesta edició, el premi va fixar una periodicitat biennal. El 1998 es va introduir una altra novetat, com és la creació de dos modalitats, una de persona i una altra d’entitat. En aquella ocasió, els guardonats van ser el calafat de Miravet, Manuel Borrell Pedrola, i la Banda i Escola Municipal de Música de Benissanet.

L’any 2000, quinta edició, van rebre el premi l’historiador morenc, Artur Cot i Miró, i Ràdio Móra d’Ebre. El 2002, els guardonats van ser l’escriptor Andreu Carranza Font i la Plataforma per a la Defensa de Patrimoni Cultural, Històric i Paisatgístic de la Ribera d’Ebre.

En l’edició del 2004 s’introduïx un nou canvi; tot conservant la seua periodicitat biennal, es va considerar anar alternant les modalitats de persona i entitat en cada edició. En aquesta ocasió, l’entitat escollida va ser l’Associació Jeroni Moragas.

Un altre aspecte que ha anat variant al llarg del temps ha estat el procediment per efectuar l’elecció dels guardonats. En aquesta darrera edició, la sèptima, es va dur a terme una votació en la qual foren convidats a participar tots els socis del CERE, els quals durant un període comprès entre els mesos de setembre i octubre de 2004 podien lliurar el seu vot.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: