Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Reunió per tractar sobre l’edició de l’obra completa d’Artur Bladé i Desumvila

16 desembre 2004 · Noticies

La seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va ser l’escenari de la primera reunió formal per tractar sobre el projecte de publicació de les obres completes de l’escriptor Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907-Barcelona 1995) l’any 2007, coincidint amb el centenari del seu naixement.
La reunió va aplegar totes les parts implicades en la iniciativa i va comptar amb la presència del fill de l’autor de Benissanet, Artur Bladé Font; dels escriptors Albert Manent i Andreu Carranza, del director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Antoni Sabaté; del president i del vicepresident del Consell Comarcal, Pere Muñoz i Josep Solé, respectivament; dels regidors de l’Ajuntament de Benissanet, Jordi Barrufet i Fidel Ciurana; així com de representants del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, de l’Associació Artur Bladé i Desumvila i de l’Institut Ramon Muntaner.
Els reunits van acordar formar un grup de treball que efectuarà les gestions i el seguiment del projecte, amb l’objectiu que la publicació de l’obra completa de Bladé sigui l’eix central dels actes que es puguin organitzar al voltant del centenari de l’autor.

Artur Bladé i Desumvila va nàixer a Benissanet el 2 de març de 1907 i va morir a Barcelona el 23 de desembre de 1995. S’exilià el 1939, primer a França i tot seguit a Mèxic. Retornà a Catalunya el 1961. Com a periodista, abans de la guerra, començà a col·laborar als periòdics “El Llamp” de Gandesa, “La Riuada” de Móra d’Ebre i “Tivissa” de Tivissa. Després va escriure als diaris “Foment” de Reus, “L’Opinió” de Barcelona, així com a “Lluita” de Tortosa.
Les dos primeres obres publicades: “Geografia espiritual de Catalunya” (Biblioteca Catalana, Mèxic, 1944) i “Benissanet” (Col·lecció Catalònia, Mèxic, 1953) pot dir-se que són un fruit de l’enyorança. Trobant-se encara a Mèxic, l’editorial Selecta de Barcelona va publicar-li, l’any 1958, el seu tercer llibre: “Crònica del país natal”.
Van seguir: “Felibres i catalans” (1964), “Contribució a la Biografia del Mestre Fabra” (1965), “Montpeller català” (1965), “El castell de Miravet” (1966), “El prior Penna” (1966), “Francesc Pujols per ell mateix” (1967), “Pompeu Fabra” (1969), “Els treballs i els dies d’un poble català” (1970), “El senyor Moragas” (1970), “Els setges de Gandesa i del castell de Móra” (1970), “Gent de la Ribera d’Ebre” (1971), “Viatge a l’esperança” (1973), “L’exiliada” (1976), “La vida d’un català excepcional (Antoni Terré, de Móra d’Ebre)” (1978), “El meu Rovira i Virgili” (1981), “Guia de Benissanet”(1982), “Visió de l’Ebre català” (1983), “Viure a Tarragona” (1984), “Antoni Rovira i Virgili i el seu temps” (1984). Les dos últimes de Bladé publicades foren “Les primeres descobertes” (1995) i “L’edat d’or” (1996) , obra definida per’Albert Manent com “una gemma més dins el petit i únic tresor que representa la seva obra memorialista d’una part de les terres de l’Ebre”. .

Va obtindre els premis literaris següents:

Concepció Rabell (dos cops)
Premi de Cultura Catalana, de París
Premi del Centenari del Mestre Fabra
Premi Copa Artística
Premi Rovira i Virgili d’Òmnium Cultural
Premi Jaume Tió (“Ebre-Informes”, de Tortosa

La vila de Flix li va donar el nom d'”Artur Bladé i Desumvila” a la biblioteca municipal. El Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre va crear el premi d’assaig biennal “Artur Bladé i Desumvila” .Fou membre del Patronal de l’Institut d’Estudis Tarraconenses, president d’honor del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i soci d’honor d’Omnium Cultural de Tarragona. La Generalitat de Catalunya li atorgà l’any 1986 la Creu de Sant Jordi per a recompensar-li la seva obra literària i patriòtica.

Ressenya biogràfica de Carmel Biarnès (1986)

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: