Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Presentació de la campanya per a la recollida de la fracció orgànica dels residus a diversos municipis de Ribera d’Ebre, Priorat i Terra Alta

18 maig 2004 · Noticies

El Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta ha presentat avui a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la campanya per a la implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals a les tres comarques. La primera fase d’aquesta campanya preveu implantar la recollida de la selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) als municipis de Móra d’Ebre, Flix, Ascó, Rasquera, Falset, el Masroig i la Fatarella, a banda de Miravet (on ja està en marxa) i Garcia (que porta el procés d’impantació més avançat).

La implantació de la recollida sectiva de la FROM implicarà canvis en el sistema de la recollida dels residus municipals en tots els municipis. En aquelles poblacions on actualment s’efectua la recollida porta a porta es farà la recollida domiciliària de cinc fraccions diferents. En els municipis en què es recull la brossa en contenidors (Ascó, Flix i Móra d’Ebre) es preveu implantar àrees de recollida on s’ubicaran les cinc tipologies diferents de contenidors (residus orgànics, paper-acrtó, envasos, vidre i rebuig).

El calendari d’implantació de la recollida selectiva de la FROM preveu que abans de l’estiu s’aplicarà a Garcia i el Masroig. Al setembre a Rasquera i la Fatarella, i a l’últim trimestre s’implantarà el servei als municipis més grans: Ascó, Flix, Falset i Móra d’Ebre. L’objectiu d’aquesta campanya i de les pròximes que s’efectuaran consisteix a reduir significativament l’aportació de residus municipals de les tres comarques a l’abocador.

Els residus orgànics que es recullin en un futur a la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta es tractaran a la planta de compostatge de Botarell (Baix Camp), tal com preveu el conveni signat l’any 2000 entre els consorcis de les tres comarques i el del Baix Camp en matèria de gestió de residus.

Dades

El Consorci per a la Gestió dels Residus Municipals de les Comarques de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta ha fet públiques les dades de recollida selectiva de paper i cartó, vidre i envasos en aquestes tres comarques durant el període 2000-2003. En aquest quadrienni s’ha incrementat notablement el percentatge de residus recuperats per al reciclatge, ja que s’ha passat del 5.95% del total l’any 2000 al 10,90% l’any 2003. Dit d’altra manera, de cada 100 quilos de brossa generada a les tres comarques l’any 2000, 94 quilos van fer cap a l’abocador que gestiona el consorci al terme municipal de Tivissa, mentre que l’any passat l’aportació a la planta de tractament es va reduir a 89 quilos.

Tot i això, el consorci vol donar un pas més per incrementar aquests percentatges, activant la recollida separada de la fracció orgànica, que es calcula que actualment representa el 50% del volum de residus que es generen a les comarques esmentades i que van a parar a l’abocador.

Móra d’Ebre, 17 de maig de 2004

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: