Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Èxit de la primera edició de la Festa Comarcal de la Clotxa

26 gener 2004 · Noticies

La primera edició de la Festa Comarcal de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, celebrada el 25 de gener a Móra la Nova sota l’organització del Consell Comarcal, es va tancar amb un gran èxit de participació. En el decurs del matí es van distribuir mil clotxes entre els visitants a la segona edició de la Fira Intercomarcal de l’Oli de Móra la Nova, certamen en què es va integrar la festa gastronòmica comarcal. La gran resposta del públic va fer que les previsions inicials dels organitzadors quedessin curtes i se superessin amb escreix les 600 clotxes que s’havia previst que es consumirien durant l’aplec.

La celebració gastronòmica va ser inaugurada pel president comarcal, Pere Muñoz, i per l’alcalde de Móra la Nova, Joan Sabanza, i va comptar amb la presència del comentarista gastronòmic Pere Tàpias, presentador i director del programa de Catalunya Ràdio Tàpias variades, qui va oferir als presents una xerrada sobre les característiques d’aquest plat i sobre les seues virtuts. La festa va ser animada pels grallers de Flix, De Sol a Sol, i per la cobla entera Teleret, Meleret i Gaita, de Móra d’Ebre.

La Festa Comarcal de la Cotxa és una iniciativa conjunta del Consell Comarcal i de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Ribera d’Ebre per promocionar i donar a conèixer la cuina tradicional de la comarca. És de caire anual i itinerant pels municipis de la Ribera d’Ebre que demanin ser-ne organitzadors. Amb la primera edició de la festa es va donar el tret de sortida a la presència de la clotxa a la carta i als menús dels 24 restaurants de la comarca que s’han compromès a oferir aquest plat típic als seus clients fins a la Setmana Santa. Els cuiners d’aquests restaurants van ser els encarregats d’elaborar i servir les clotxes que es van degustar durant la festa.

La clotxa és un plat tradicional riberenc. Per elaborar-lo, cal tallar pel mig un pa de mig quilo i treure-li la molla. Mentrestant, s’han d’escalivar cebes, alls i tomàquets, i s’ha de posar una arengada a la brasa; el pa de mig buit serveix de recipient per posar els diferents ingredients cuits i esmicolats. L’amaniment es fa amb un bon raig d’oli d’oliva de la Ribera d’Ebre, que ha d’impregnar bé tot el pa, i s’ha de tapar amb la molla.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: