Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Èxit de la tercera Jornada d’Etnologia a les Terres de l’Ebre celebrada a Ascó

13 octubre 2003 · Noticies

El president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Pere Muñoz, va inaugurar el dissabte passat, 11 d’octubre, la tercera edició de la Jornada d’Etnologia a les Terres de l’Ebre, organitzada pel Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, entre d’altres institucions i entitats. La jornada va constituir un gran èxit de participació, ja que va aconseguir una inscripció de 91 persones d’arreu del territori.

Pere Muñoz, en el decurs del seu parlament, va posar en evidència el fet que la vila d’Ascó és, possiblement, el municipi més indicat de la comarca de la Ribera d’Ebre per a organitzar una activitat d’aquesta mena, ja que Ascó ha donat diverses estudiosos i investigadors que han fet de la recerca etnogràfica la seua principal base de treball. També va posar de manifest la tasca que en aquest camp està portant a terme en els últims anys l’associació cultural Lo Llaüt i els seus responsables.

Les jornades van comptar amb un seguit de conferències, ponències i comunicacions. La conferència marc, “La museïtzació de la vida rural”, va anar a càrrec de Xavier Roigé, antropòleg de la Universitat de Barcelona. Seguidament, es va donar lectura a les ponències: “Quan s’anava al defora: les feines del camp a l’Ascó d’abans”, de Jordi Ferrús, antropòleg de la Universitat de Castella La Manxa, i “Ara com abans, artesans del Montsià. Recerca i difusió”, a càrrec de Carme Queralt, antropòloga del Museu del Montsià.

Les comunicacions presentades a la jornada van ser:

– “L’ofici de masover: el mas de la Franqueta (Port d’Horta), a càrrec de Pepa Nogués, antropòloga.

– “Viure del riu: els oficis relacionats amb el medi fluvial”, a càrrec de Montse Boquera, antropòloga.

– “La diversitat de dinàmiques locals en l’ofici de picapedrer. Un intent d’explicació”, a càrrec de Manel Llarch, antropòleg.

– “Els aiguardenters de Prat de Comte”, a càrrec de Joan-Ramon Pallarès, alcalde.

“Recerca i projecte museogràfic per al Centre d’Interpretació de la Terrissa Galerenca”, a càrrec d’Olga Ralda i Miquel Tomàs, historiadors.

La jornada també va ser el marc per a la presentació del disc compacte Recerca i interpretació de les formes de treball a les Terres de l’Ebre”, editat per l’Associació Cultural Lo Llaüt; d’un debat entre els assistents i d’una mostra d’oficis, que va tindre lloc a la plaça de la vila, i que va aplegar ferrers, canyissers, terrissers, entre d’altres.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: