El rapitenc Miquel Reverté Aguilar guanya el 42è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb l’obra “Mar de fora”
29 agost 2024 · NoticiesLa nit literària s’ha celebrat aquest dimecres, 28 d’agost, a la plaça 1 d’Octubre de Vinebre
L’escriptor rapitenc Miquel Reverté Aguilar ha guanyat el 42è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre amb la novel·la “Mar de fora”. El veredicte es va donar a conèixer ahir, dimecres dia 28 d’agost, durant la vetllada literària que va tenir lloc a plaça 1 d’Octubre de Vinebre, davant del palau renaixentista de Ca Don Joan. Reverté va nàixer el 1966 a la Ràpita, és escriptor i professor de secundària a l’Institut Els Alfacs del seu municipi i és llicenciat en filologia hispànica per la Universitat Rovira i Virgili (URV). Al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos premis com el Vila de l’Ametlla de Mar (1993 i 1996) per “Picasso, anatomia d’uns pintats” i “La raó de les raons”, el Ciutat de Tortosa (1997) per “Ortega”, el Sebastià Juan Arbó de novel·la de la Ràpita (2002) per “Quinossio” o el XXVII Premi Literari Vila d’Ascó per “Defenseu-nos en la batalla” (2015). L’obra guanyadora del Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, segons ha explicat el mateix autor, “tracta d’un home que està a un far i té la particularitat que és un enamorat de les lletres. És una mena de Quixot ancorat a un far i que té les lletres com a principal causa”. A més, el terme “mar de fora” és una expressió rapitenca que, com va dir l’autor, “és la que fa referència a la mar que hi ha per fora de la barra del Trabucador. La de dins la barra l’anomenem mar de la badia”. La novel·la serà publicada per Cossetània Edicions i l’autor, a més dels 3.000 euros, presentarà públicament l’obra en l’edició del premi de l’any vinent.
L’alcaldessa de Vinebre, Sandra Rico, va donar la benvinguda amb la satisfacció i el privilegi d’haver rebut “una bona quantitat d’obres de qualitat”, agraint a totes les persones que hi han participat compartint les seues històries. “Cadascun de vosaltres heu contribuït a enriquir el panorama literari de casa nostra i a fer que aquest premi sigui encara més significatiu”, va dir l’alcaldessa, que també va destacar que “al llarg dels anys el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre ha crescut i ha evolucionat, convertint-se en un referent per a escriptors emergents i consagrats. No solament es reconeix l’excel·lència literària, sinó que també es fomenta la creació i la difusió de la literatura als països de llengua catalana”.
Per la seua banda, Rosa Maria Pros, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vinebre, va reivindicar el premi com un premi “en majúscules de les Terres de l’Ebre, de llarg recorregut, que té com a objectiu potenciar la llengua, la cultura i la identitat dels Països Catalans”. En l’edició d’enguany, segons va explicar Pros, “hem innovat amb un nou format de nit literària, combinant tradició i modernitat”. Tot seguit, ja amb la novel·la “No em porteu roses” a la mà, la guanyadora de l’edició de l’any passat, la moranovenca Eva Vilanova, va presentar l’obra amb una conversa amb la historiadora i escriptora Pilar Romera, nascuda a Riba-roja d’Ebre i establerta a Barcelona, la qual va guanyar el 10è Premi de Narrativa Ribera d’Ebre l’any 1993 amb “L’esperit de vidre”. Aquesta presentació va enllaçar amb la teatralització de la novel·la mitjançant música i poesia a càrrec de l’Atípica Companyia, sota la direcció artística de Valer Gisbert.
Per acabar amb els parlaments, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, va mostrar el seu agraïment al municipi per seguir durant 42 anys amb aquest premi, el qual “s’ha sabut adequar i actualitzar”, ja que, segons el president, “els premis poden acabar sent un tràmit simbòlic, però a Vinebre cada any s’hi posen molts esforços i ganes per fer-lo una mica millor canviant coses”. És tota una “declaració d’intencions”, va dir Barbero, “començar una Festa Major amb una nit de cultura, amb la cultura, la música i l’oci per davant. Si les llengües que, com la catalana tenen problemes per sortir-se’n, no serveixin per a tot, des de la cultura fins a l’oci, per parlar de qualsevol cosa, difícilment tindran futur”. Per acabar, el president va mostrar el seu agraïment per la “insistència i la voluntat” de tirar endavant el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre i al Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) per la recent campanya de reivindicació del parlar patxetí.
Un any més, la Ribera d’Ebre, a través de la nit literària del Premi de Narrativa, s’ha reafirmat i retrobat a través de la cultura, l’art, la música i la literatura en català. En un esdeveniment que és tota una tradició i que enguany ha acabat amb les exposicions de dos artistes amb arrels locals, “Miralls de consciència” d’Andrea Pedret i “Paisatges (in)visibles” de Gabriel Torné i amb un sopar a peu dret a càrrec de la Carnisseria Martin amb productes de la Ribera d’Ebre i vins i postres vinebrans.