El conseller de Polítiques Digitals dóna el tret de sortida a la Mobile Week Ebre, una setmana d’activitats TIC a tots els pobles de la Ribera
18 febrer 2019 · NoticiesLa Ribera d’Ebre ha donat avui el tret de sortida a la Mobile Week Ebre que durant tota la setmana desplegarà més de 40 activitats, tallers i conferències relacionades amb les tecnologies digitals a tots els pobles de la comarca, amb una màxima: Apropar la tecnologia digital a la ciutadania; i amb una visió clara: les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) com a oportunitat de futur també per una comarca rural, com la Ribera, de 22.000 habitants, ja que “la connectivitat ens fa més competitius i és una de les polítiques socials més importants del segle XXI, ja que dóna oportunitats als ciutadans. Les competències digitals són un dels motors de la nova economia i són claus per al mercat laboral”, ha dit el Conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha volgut ser avui a l’única comarca rural que participa de la Mobile Week en el primer any que aquest esdeveniment surt de Barcelona ciutat. A més de la Ribera d’Ebre, també són aquest any 2019 seus de la Mobile Week Igualada, Reus, Girona i Lleida.
Durant la presentació, celebrada a la sala de plens del Consell Comarcal, i acompanyant al Conseller Puigneró, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, ha deixat clar que ser una de les seus de la Mobile Week “no és casualitat”, sinó fruit de la feina durant molts anys a la comarca”: en formació digital a ciutadania i empreses, en desplegament de l’administració electrònica i, sobretot, en suport a l’emprenedoria, en aquest cas com a impulsora de la xarxa d’espais de coworking rural, Cowocat Rural, que compta amb 20 espais arreu del país i referent a Espanya i a la Unió Europea, gràcies també als ajuts Leader que gestiona el Centre Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta.
Inauguració del CoEbreLab
La visita del conseller de Polítiques Digitals ha coincidit amb la inauguració del CoEbreLab, l’espai d’innovació social, digital i col·laborativa que ha posat en marxa el Consell Comarcal a Móra d’Ebre, concretament al Telecentre de la Ribera, i que a partir d’ara sumarà sinèrgies amb la xarxa Cowocat Rural. Segons explica el seu responsable, Albert Pujol, CoEbreLab funcionarà com a “punt de trobada per fer innovació amb la filosofia de les 4 hèlixs: Administració Pública, empreses, ciutadans i Universitats i centres de recerca”. Tot plegat per “captar perfils emprenedors i futurs coworkers que vulguin experimentar de manera col·laborativa per millorar les seves competències professionals a través de les eines digitals”, amb ”estades temporals i treballant per projectes, a partir de reptes, repensant i creant dinàmiques grupals adequades per fer créixer els seus projectes professionals”. Així s’ha explicat als representants dels espais de coworking rural de les Terres de l’Ebre que aquest matí s’han trobat per conèixer de prop el projecte.
Elogis i suport a la Ribera d’Ebre
“La revolució tecnològica ha transformat les nostres societats. Aprendre a innovar és fonamental al segle XXI, i en l’àmbit digital encara més. I la Ribera d’Ebre, i l’espai CoEbreLab, són un exemple a seguir pel país”, ha dit el conseller Puigneró, donant suport a aquesta iniciativa que forma part de CatLab, que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions, convençut que la innovació social, digital i col·laborativa que es practicarà a CoEbreLab “donarà oportunitats als ciutadans i el Govern us ajudarà a fer-ho realitat”.
L’objectiu d’aquest desplegament de la societat digital a la comarca és “captar joves i coworkers que vulguin quedar-se a viure i treballar a la Ribera, i per extensió en els entorns rurals”, ha afegit Carim. De fet, l’objectiu final és frenar el despoblament rural, com ja es va fent des del Consell Comarcal amb molts altres projectes. I en aquest sentit, el desplegament de la societat digital i “la Mobile Week és molt més que tecnologia. També és aprendre a col·laborar i ensenyar i apropar als ciutadans les eines que ens ofereix la tecnologia”, ha dit el director de la Mobile Week Catalonia, Esteban Redolfi, que s’ha sumat als elogis que rep el Consell Comarcal per la seva trajectòria durant anys i ha reconegut que “la Ribera ha sabut captar molt bé l’essència de la Mobile Week: apropar les TIC i explicar com afecta la tecnologia a les nostres vides, reivindicant moltes iniciatives que passen al territori i que a vegades ens passen desapercebudes”.
Activitats gratuïtes i a tots els pobles
Així es farà durant aquesta setmana, fins diumenge, a la comarca, on s’han programat activitats a tots els pobles, relacionades amb aquest impacte de la tecnologia a sectors estratègics com l’agricultura, el producte agroalimentari, la indústria, l’energia, la cultura, el patrimoni, el turisme… Aquest matí, a banda de l’acte inaugural i de l’activitat al CoEbreLab, també s’ha inaugurat les exposicions de telèfons mòbils retro i de Pixel Art, i la Ruta Instagram Points. Aquesta tarda es fa un taller per conèixer l’associació d’usuaris de les Terres de l’Ebre que està desplegant la fibra òptica en diversos municipis ebrencs, i demà al matí una trobada d’empreses digitals de les Terres de l’Ebre.
L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, que ha donat la benvinguda als assistents en la presentació de la Mobile Week Ebre, ha volgut mostrar la “gran satisfacció” que representa per als municipis de la Ribera acollir aquest esdeveniment, i felicitant als Informàtics i al Consell Comarcal de la Ribera pel seu treball diari que ho han fet possible. Una felicitació que el cap comarcal d’Informàtica ha volgut fer extensiva a tots els tècnics del departament.
La programació continuarà tota la setmana i es pot consultar a través del web de Mobile Week; són actes gratuïts i oberts a tothom. Destaca la conferència d’Andreu Veà sobre La Internet de les coses que importen, divendres a Vinebre.
Més informació en aquest enllaç.