Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Els productors d’oli de la Ribera d’Ebre visiten la Toscana per conèixer casos d’èxit del sector i millorar la seva competitivitat

12 juliol 2016 · Noticies

L’objectiu del viatge és aconseguir que el producte riberenc es posicioni en el mercat gourmet

Empreses del sector oleícola de la Ribera d’Ebre han participat en un viatge de prospecció comercial a Itàlia, concretament a la zona de la Toscana. Allà han conegut de primera mà com funciona un clúster del sector i han visitat sis empreses per aprofundir en la cooperació, l’estratègia o els potencials clients dels productes gourmet que elaboren. L’actuació forma part del programa Ribera d’Ebre Viva, coordinat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al Desenvolupament Local.

viatge oli 3La comitiva, encapçalada per la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, estava formada per representants d’Olis i Vins Suñer de Ginestar, Olis Montané de la Torre de l’Espanyol i de la Cooperativa Agrària de la Torre, que agrupa un centenar de socis productors. Tots ells produeixen uns 1.100 litres d’oli. Els empresaris han estat també acompanyats per la directora del Projecte Ribera d’Ebre Viva, Pili Carballo.

Carim destaca com a molt interessant tot el que els representants de la Ribera han pogut aprendre, de primera mà, en aquest viatge, i més concretament de l’estratègia gourmet que segueixen les empreses visitades, les quals són “un exemple de referència de cara a potenciar l’oli de qualitat” que es produeix a la comarca: “No només venen un líquid greixós, segons ells mateixos van dir-nos, sinó que venen una història i un territori. És una cultura diferent”, explica Carim, que afegeix: “El nostre oli ha d’estar present a les escoles, als nostres hospitals, als nostres restaurants… a tot arreu de la comarca”.

Ho explica també l’empresari Carlos Montané, per a qui la manera de fer dels productors de la Toscana ha estat un interessant descobriment: “Ens hem trobat amb una altra visió empresarial. No competeixen en preu, sinó que aposten per la innovació constant i la manera que tenen de presentar el producte dóna un valor afegit al seu entorn, està molt lligat al territori i al turisme”, explica Montané, que afegeix: “Donen molta importància a la producció del producte i a la inversió en el territori perquè això es tradueix en una qualitat del seu oli”.

A la comarca hi ha un total de 38 empreses oleícoles, 14 de les quals són cooperatives, que en total generen uns 500 llocs de treball. L’any 2015 van elaborar 9.661 tones d’oliva i oli a la Ribera d’Ebre (un 52,1% inferior a l’any anterior), amb una superfície productiva de 8.187 hectàrees. Val a dir que el 2015 no va ser un bon any per al sector riberenc, ja que les condicions climàtiques, amb forts vents al mes de novembre, que s’afegien a la sequera, la perseverança de la plaga de la mosca de l’olivera i la reducció de la superfície van castigar severament les produccions.

 

Intercanvi d’experiències amb els productors italians

Entre les empreses amb què es van mantenir entrevistes hi ha Laudemio, una marca conjunta creada als 80 per comercialitzar un oli d’altíssima qualitat i que aglutina 23 productors. Una empresa que té un gran reconeixement internacional, amb els Estats Units i Japó els seus mercats principals. També es va visitar Dievole, una empresa elaboradora de vi i oli d’alta qualitat que ha diversificat la seva activitat cap al sector turístic potenciant l’enoturisme. Tots ells van compartir la seva experiència amb el grup d’empresaris de la Ribera: “La solidaritat entre les empreses i els agents que formen part del clúster de l’oli és imprescindible”, va remarcar Marco Scanu, director general de Dievole, a la comitiva riberencs.

viatge oliCarballo, per la seva banda, ha qualificat el viatge com un “èxit total”, sobretot “per l’aprenentatge que ha suposat pels empresaris participants sobre allò que han de millorar si es volen posicionar en un segment gourmet, ja que han pogut conèixer les diferents tipologies d’empreses i agents de la cadena de valor del clúster de l’oli gourmet italià amb un clar lideratge internacional”.

Així mateix, ha destacat que “els factors d’èxit per aconseguir un posicionament gourmet de l’oli de la Ribera d’Ebre són elaborar un producte d’una excel·lent qualitat i un bon pla de màrqueting, així com la col·laboració amb el sector de la indústria turística, especialment del sector de la restauració, com a prescriptor del producte i el suport de la comunitat educativa”. Les perspectives de futur d’aquest sector estratègic de la comarca són optimistes, lligades al territori: “Difondre la cultura de l’oli com un producte saludable i únic per la seva excel·lent qualitat i la seva diferenciació han de ser les avantatges competitives de la comarca”, destaca.

 

Bona experiència a Rússia i Dubai

Des de l’any 2012 que des del Consell Comarcal es dóna suport al sector oleícola, un sector estratègic a la comarca, per millorar el seu procés d’internacionalització, reduir els costos de producció de l’oli i en aconseguir un posicionament gourmet. En aquest sentit, anteriorment ja s’havien fet realitzat viatges de prospecció comercial a Moscou i Dubai amb aquests empresaris de l’oli, en la mateixa línia dels que també es realitzen amb representants de la comarca d’altres sectors estratègics, com la fruita dolça, que a l’abril va desembarcar a Itàlia o Àustria.

A més, dins el mateix projecte Ribera d’Ebre Viva, i gràcies a la col·laboració del sector públic i privat, s’ha creat una eina informàtica a disposició de les empreses oleícoles que els permet conèixer els costos en cadascuna de les etapes de producció de l’oliva (poda, eliminació de restes, manteniment del sòl, fitosanitaris, herbicides, fertilitzants, reg, transport camp-almàssera) i de la mòlta, comparant-los respecte a la resta de productors i empreses de la comarca, respecte de la mitjana de costos de la comarca i respecte dels productors de referència. Aquesta eina, a més, facilita la comparació dels resultats de l’any en curs amb els anys anteriors per tal de construir una evolució dels costos històrics.

 

Sector estratègic per a la comarca

El sector oleícola és un dels sectors estratègics per a la diversificació econòmica la Ribera d’Ebre, juntament amb el turisme, el comerç, la fruita dolça i el vi. Els resultats d’aquest viatge de prospecció de nous mercats s’exposaran i es faran extensius a la resta de productors a través de la Taula Comarcal, on estan representats el sector públic i privat de la Ribera i des d’on es treballa conjuntament no només per la internacionalització de les empreses i l’exportació de la producció, sinó també per la formació, la identificació de recursos i finançament públics i la millora de les competències transversals, la viabilitat, la gestió i la competitivitat de totes les empreses de la Ribera d’Ebre.

 

Treball conjunt sector públic i privat per posicionar el sector

Durant aquest 2016 la tasca principal que s’està duent a terme amb el sector oleícola és la de donar un valor afegit a l’oli de la comarca per aconseguir que es posicioni en el mercat gourmet, fet que permetria millorar la rendibilitat de les empreses del sector. Per aconseguir aquest repte de futur és necessari conèixer altres casos d’èxit amb un clar lideratge mundial en oli gourmet i detectar quines serien les millores necessàries, a nivell de la cadena de valor i d’entorn, que caldria aplicar per tal que les empreses oleícoles de la comarca poguessin ser més competitives.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: