Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

La col·lecció de documents de l’historiador morenc Artur Cot i Miró ingressa a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

2 setembre 2015 · Noticies

Artur Cot_1Es tracta d’un conjunt que recull, essencialment, les reproduccions de documentació que l’historiador de Móra d’Ebre va recopilar en el marc de la seva prolífica tasca investigadora en diversos centres d’arxiu, la qual està complementada amb anotacions personals i transcripcions de documents

El passat 30 i 31 de juliol l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) va ingressar una col·lecció de documents de l’insigne historiador de Móra d’Ebre, Artur Cot i Miró. Es tracta, bàsicament, d’un conjunt format per reproduccions de documentació consultada en diversos arxius –molts d’ells catalans, però també espanyols– en el marc de les seves investigacions. La documentació, que té un volum aproximat de 0,3 metres lineals, equivalents a 3 capses d’arxiu normalitzades, fa referència especialment a la vila de Móra d’Ebre –tot i que també trobem referències a d’altres poblacions de la Ribera d’Ebre. La col·lecció està organitzada per centúries, entre el s.XIV i el XIX, tot i que el volum més important de documentació correspon al s.XVIII.

Artur Cot i Miró va ser mestre, tasca que va combinar amb la recerca històrica, essent un dels pioners en la pràctica d’aquesta disciplina a la comarca de la Ribera d’Ebre. El seu afany per conèixer –i sobretot per divulgar el passat– el va portar a treballar a nombrosos arxius catalans i de l’Estat espanyol, com ara l’Arxiu Ducal de Medinacelli, així com a publicar les seves recerques a través de diversos canals, tant revistes científiques, com ara la Miscel·lània del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, els Quaderns d’Història Tarraconense, o la revista La Riuada de Móra d’Ebre, com publicacions locals de caire més divulgatiu, com per exemple La Foig de Garcia o el programa de Festa Major de Móra d’Ebre. Les seves investigacions també es van materialitzar en diverses publicacions, com per exemple l’Església parroquial de Sant Joan  Baptista de Móra d’Ebre (1986), La barca de Móra d’Ebre i el seu entorn (1989) o, entre d’altres, Els Montagut de Móra d’Ebre (1993). La seva tasca va ser reconeguda amb diverses distincions, com per exemple el nomenament de cronista oficial de la vila de Móra d’Ebre o l’atorgament l’any 2000 de la Sirga d’Or, premi que concedeix el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre de forma bianual, a una persona i a una entitat destacada de la comarca de la Ribera d’Ebre.

Finalment, des de l’ACRE, voldríem agrair a Dolors Vidal Perelló que hagi fet confiança en el centre per gestionar i difondre la documentació recollida pel seu difunt marit, tot un exemple de compromís cívic amb Móra d’Ebre i la comarca de la Ribera d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: