Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El fons documental de l’Ajuntament de Miravet (1916¬–1992) ingressa a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

7 febrer 2012 · Noticies

Aquest dimarts, dia 7 de febrer, i a la seu de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE), ha tingut lloc l’acte de signatura del contracte de cessió en comodat del fons de l’Ajuntament de Miravet a la Generalitat de Catalunya perquè sigui custodiat a l’ACRE.
La signatura ha anat a càrrec de Jordi Jardí, president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en virtut de l’autorització del director general del Patrimoni Cultural del passat 22 de desembre de 2011, i Antoni Borrell, alcalde de l’Ajuntament de Miravet, en virtut d’un acord de Ple del passat 26 d’agost de 2011. A la signatura de la cessió també hi ha assistit el director de l’ACRE, Gerard Mercadé. La cessió del fons es fa per un període de 15 anys, prorrogables pel mateix període de temps si l’Ajuntament de Miravet ho creu oportú.
El volum aproximat del fons és de 25 metres lineals, equivalents a 250 capses normalitzades. La documentació de Miravet s’inicia l’any 1916 amb un llibre d’actes del Ple. No obstant això, pràcticament tota la documentació anterior a 1939 va ser destruïda durant la Guerra Civil. Des de l’última data ressenyada es conserven les principal sèries generades per l’ajuntament en l’exercici de les funcions que li són pròpies –tot i haver-hi certs buits cronològics–, com ara la comptabilitat municipal, els allistaments o els impostos, entre d’altres.
Els fons, tot i els buits documentals indicats, representa un important testimoni de les activitats desenvolupades per l’Ajuntament de Miravet durant el període en què s’ha conservat documentació i contribueix a engrandir el patrimoni documental custodiat a l’ACRE.
L’ACRE es va inaugurar el 24 d’abril de 2007, està adscrit al Departament de Cultura i forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals. La seva gestió correspon, conjuntament, al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i a l’Ajuntament de Móra d’Ebre.
La missió principal del centre és conservar i gestionar els fons de les administracions públiques, institucions o particulars de la Ribera d’Ebre, difondre aquest patrimoni documental i posar-lo a l’abast dels ciutadans de la comarca.
L’ACRE gestiona 60 fons documentals, que sumen un volum aproximat de 650 metres lineals. Hi destaquen els fons de l’Administració Local i importants fons documentals de titularitat privada, com el d’Artur Bladé i Desumvila o els de diverses comunitats de regants de la comarca.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: