Des dels temps més remots les aigües de l'Ebre han estat solcades pels diversos pobles que hi han fet estada: ibers, fenicis, grecs, cartaginesos, romans, visigots, sarraïns... Les naus, empeses per la força favorable del corrent de l'aigua i dels vents o ajudades pels sirgadors, varen fer conèixer i estendre per arreu el nom d'Ibèria. Els sirgadors, homes de força i empenta, empenyien els llaguts plens de mercaderies o viatgers que travessaven el territori, i establien un camí secular que marca un itinerari que ha estat bressol d’unes vivències immortalitzades per escriptors tan il·lustres com Artur Bladé i Desumvila, i Jesús Moncada.

Avui encara es conserven trams importants d'aquest camí de sirga, però la ruta que oferim preveu poder desplaçar?se per la vora del riu de la mateixa manera que els llaguters, però en aquest cas per una xarxa de camins i carreteres que voregen tot l'Ebre.

Els capricis de l'Ebre han originat espais naturals de gran bellesa i les riques hortes de regadiu que contrasten amb els colors ocres de les terres de secà, plantades de vinya, ametllers i olivers.
RASQUERA

Mostra dues parts molt diferenciades: la Vila, nucli arcaic que conserva l'estructura de vila closa al voltant del castell, i el Solà. És un poble artesà per excel·lència, es treballa el boix i el margalló, i s'elabora un dolç reguitzell de productes pastissers. A la serra de Cardó hi ha un singular bosc de teixos i un refugi de muntanya.


GINESTAR

El municipi conserva les restes d'un dels pobles més antics de Catalunya, el Barranc de Gàfols, construït el segle VII a. de C. Del patrimoni monumental del poble destaca l'església parroquial de Sant Martí, de la primera meitat del segle XVIII, i l'ermita de Sant Isidre, construïda l'any 1617.


TIVISSA

Municipi format per quatre nuclis de població: Tivissa, la Serra d'Almos, Darmós i Llaberia.

Tivissa gaudeix d'un ric patrimoni històric, arquitectònic i natural. Cal destacar la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles, les pintures rupestres del barranc de la Font Vilella i el nucli històric de la vila. L'església, d'estil renaixentista, conté a l’interior una part d'una antiga església gòtica. A la Serra d'Almos es pot visitar l'església de Sant Domingo i la cooperativa agrícola. A Darmós, l'espectacular mata, símbol de la població. A Llaberia, l'església romànica i el museu de bast.


MÓRA LA NOVA

Hi destaca el mas de la Coixa, emblema dels orígens de la població; l'ermita de Sant Pau, el casal cultural, l'Escola d'Arts Plàstiques i Disseny, el camí de la barca —mitjançant el qual accedirem a l'embarcador a la vora del riu Ebre— i els establiments de restauració.


MÓRA D'EBRE

Capital de la Ribera d'Ebre, centre de serveis i comerç. Hi trobem el castell medieval, la plaça de Dalt —amb l'edifici setcentista de casa Montagut i l'escultura a Julio Antonio—, l'ermita de Sant Jeroni —lloc ideal per acampar—, els carrers típics del voltant del castell, el convent de les Mínimes, el pont d’arcades sobre el riu Ebre i el club nàutic.


BENISSANET

La vora del riu ofereix un marc natural per passejar. A la vila s’hi pot visitar un dels museus d'instruments musicals més importants de Catalunya. Hi trobem també l'ermita i l'església parroquial. Conserva les restes d'una torre medieval a la vall de la Torre. Actualment és un centre important de producció de fruita dolça.


MIRAVET

A la riba dreta del riu hi ha el majestuós castell, darrer bastió de l'orde del Temple a Catalunya. Del nucli antic destaquen els carrers típics, l'església vella i la plaça de l'Arenal. Cal visitar el pas de barca i el raval de les Terrisseries, zona d'interès artesanal per la ceràmica popular que fan els canterers locals. Hi ha la possibilitat de fer visites guiades.


GARCIA

Municipi situat a la confluència dels rius Ebre i Siurana, la qual cosa permet al visitant gaudir de la natura en un àrea de lleure a la vora del riu. Al municipi es pot visitar l'església vella destruïda durant la Guerra Civil. També podem visitar l’ermita de Santa Magdalena, situada sota una immensa roca que la protegeix.


VINEBRE

S'hi troba l'ermita de Sant Miquel, situada al peu de l'establiment ibèric de Vinebre. Al municipi es pot visitar la casa museu de sant Enric d'Ossó, fundador de les Teresianes, i el seu col·legi. Destaca ca Don Joan, amb un pati renaixentista, i el famós vinblanc elaborat al poble.


LA TORRE DE l'ESPANYOL

Cal conèixer la font de n'Horta (romana), la font del Torrent, l’església d’estil neoclàssic —amb detalls d’estil barroc— i l'ermita de Sant Antoni de Pàdua. Des del cim del Tormo es contempla una interessant panoràmica del riu i de la major part de pobles de la Ribera d'Ebre.


ASCÓ

Hi ha catalogats diversos poblats ibèrics. L'església de Sant Joan Baptista, d'estil classicista, està coronada per un campanar romànic de cadireta. També hi ha un important nucli antic, exponent d'un poble de moriscos a la comarca; cal Cavaller, l'ermita de Sant Miquel i les restes del castell.


FLIX

Flix és un centre de gran tradició industrial. A la vila hi trobem les restes del castell, el temple gòtic de Santa Maria, l'ermita del Remei —d'estil barroc parcialment excavada a la roca—, el pi de Montbrió, la presa i la central hidroelèctrica, la barca i, a l'Ebre, el paratge natural de Sebes, important nucli de bosc de Ribera.


RIBA-ROJA D’EBRE

Hi destaca l'església de Sant Bartomeu. També podem visitar el mirador de la Pena i les ermites de Santa Madrona i Berrús. És un lloc ideal per fer turisme fluvial, s'hi poden llogar vaixells per navegar pel riu Ebre, que és un indret privilegiat per a la pesca. Hi ha un club nàutic on es practiquen esports de riu.


LA PALMA D’EBRE

S’hi pot veure l'església romànica de Santa Maria, del segle XII. Als baixos de l'Ajuntament hi ha l'antiga presó medieval, també hi ha dos porxos d'arquitectura romànica, la font Vella, d'origen àrab, i a l’antic camí de la Granadella trobem el pi del Pino, arbre monumental.