|
La Ribera d’Ebre és un lloc privilegiat per a la pesca. Els peixos hi habiten a milers i s’hi pot practicar la pesca de silurs, anguiles, luci tigre, barbs, carpes, perques...
Durant l’any s’hi organitzen diversos campionats de pesca d’àmbit local, comarcal, estatal i internacional.
L’escriptor riberenc Carmel Biarnès va definir la Ribera d’Ebre com “el paradís del pescador”.
SOCIETAT DE PESCADORS
ESPORTIUS “LA TARTANYA”
C. Joan XXIII, 28, 1r 2a
43791 ASCÓ
Tel. 977 40 53 57
SOCIETAT DE PESCADORS
“EL LUCIO”
Av. Catalunya, 1
43750 FLIX
Tel. 977 41 00 69 655 915 495
SOCIETAT DE PESCA “EL GOBI”
Secció de Pesca del Club Nàutic
de Móra d’Ebre
C. Princesa, 14 A, 3r A.
43740 MÓRA D'EBRE
Tel. 977 40 23 54 977 40 12 11
SOCIETAT DE PESCA “L’ANGUILA”
Pg. Estació, s/n
43770 MÓRA LA NOVA
Tel. 977 40 23 80
SOCIETAT DE PESCA “LA CARPA”
C. Església, 12
43790 RIBA-ROJA D’EBRE
Tel. 977 41 65 26
|
|
|
El riu Ebre i els paisatges singulars
La comarca de la Ribera d'Ebre compta amb un patrimoni natural on és protagonista el riu Ebre. La irregularitat del relleu configura àmplies i petites valls, bancs fluvials, terrasses i planícies sedimentàries.
El riu ha anat formant fèrtils bancs fluvials sedimentaris on predominen els correus de fruita dolça i l’olivera. La Ribera d’Ebre és la que mostra més diversitat de paisatges i ecosistemes formant una vall interior tancada per les serres de la Picossa, el Tormo i Cardó (Creu de Santos, 941 m) amb el gran meandre de Flix al nord i el pantà de Riba-roja.
El bosc de garriga
A les serres més baixes predomina una ampla i densa massa forestal dominada pel pi negre (pinus nigra) acompanyats de formosos alzinars, on també es troben la noguera, el serval, el grèvol i els garrigars, amb l’argilaga comú i marina, el margalló, les carrasques i clapes de coscolls.
El bosc de ribera
Les lleres dels diferents rius disposen al llarg del seu curs magnífics boscos de ribera plens de vida; aubes, tamarits, pollancres, boba, verns, oms, freixos, salzes i vimets, canyes, canyissos i canyissola, joncs, herbes i lliris...
Aquests boscos proporcionen un valor ecològic i paisatgístic afegit amb atractius colors, especialment a la tardor i la primavera.
Mosaics de conreus agro-forestals
L’acció de l’home, mitjançant la roturació de la terra i la desforestació, ha transformat el paisatge en camps de conreu que donen continuitat a les masses forestals autòctones, algunes d’elles declarades zones PEIN.
Podem observar conreus de vinya, olivera, ametlla, prèsecs, cireres i altra fruïta dolça entre figueres, garrofers i mangraners.
Els mesos de febrer i març els camps riberencs exclaten en flor. Una visió que no deixa indiferent als visitants que s'acosten a la nostra comarca.
|
|
Aquesta diversitat de paisatges i relleus invita a gaudir dels espais naturals on destaca la vegetació de ribera, les poblacions d’aus i la presència d’invertebrats rars a Catalunya. A l’indret hi trobareu diferents itineraris que us conduiran als miradors i observatoris accessibles mitjançant passeres i camins condicionats i senyalitzats.
Hi ha més de 40 rutes interiors senyalitzades que trobareu dins la secció "passejant per..." de cada poble de la comarca.
RESERVA NATURAL DE SEBES (FLIX)
El riu Ebre, al seu pas per Flix, ens ha deixat dos espais de gran interès natural, ideals per a l’estudi de la flora i la fauna i el bosc de ribera. Uns paratges que es mostren diferents al llarg de l’any.
Per una banda, la reserva natural de fauna salvatge de Sebes, situada al marge esquerre del riu aigües amunt de l’embassament, i el Meandre de Flix, de gairebé 5 quilòmetres, coronat pel castell carlí. Pel Pas de Barca podem entrar a visitar la població o gaudir de l’espai del meandre vora el riu.
El Mas del Director
Acull el centre d'informació i d'educació ambiental de l’espai de Sebes, gestionat pel Grup de Natura Freixe. Des d’allí surten les diferents rutes cap als miradors i observatoris accessibles mitjançant passeres i camins condicionats i senyalitzats.
El mirador del canyissar
Des d’aquí hi ha una magnífica panoràmica del gran canyissar de Sebes i la llacuna. Els mesos d’estiu és ple de nius de balquers i boscarles de canyar, dues espècies migradores que hi nidifiquen.
El mirador de fusta ens permet observar aus de tot tipus, des de l’esquerpa polla d’aigua fins al bernat pescaire. També podem veure l’agró roig i l’ànec coll-verd; o bé el corb marí i l’àliga pescadora a l’hivern. L’arpella -símbol de la reserva- és l’únic rapinyaire que fa el niu al canyissar.
La passera del bosc de ribera
Permet endinsar-se per la zona boscosa on el salze blanc i l’àlber comparteixen hegemonia. Al canal de la Mitjana s’hi pot veure la llentilla d’aigua, una planta que sura a l’aigua. I si no es fa xivarri sentirem el cucut, la tórtora, el rossinyol i l’oriol, entre altres.
L’observatori de les cigonyes
Situat vora la zona d’equipaments del Mas de les Cigonyes. Aquest espectacular observatori enlairat permet observar la riquesa de fauna i vegetació de les zones de pastura (inundades segons l’època de l’any). També podrem veure les cigonyes que tornen a poblar l’Ebre gràcies al projecte de reintroducció que s’està duent a terme.
Informació Reserva Natural de Sebes
Tel. 977 26 51 12 977 41 01 53
www.reservanaturalsebes.org
www.fut.es/~freixe/
www.riberadebre.info
www.flix.altanet.org
|
|
|