La Ribera d'Ebre és una comarca del sud del Principat de Catalunya. S'estén al llarg de 40 km a banda i banda del riu Ebre, en la seva entrada a Catalunya. Està formada per 17 pobles agrupats en 14 municipis, que ocupen una extensió de 825,29 km2, amb una població que supera els 22.000 habitants.

La comarca queda inclosa dins del clima mediterrani, on trobem tres subtipus principals: mediterrani de tendència continental, mediterrani marítim subàrid de terra baixa i mediterrani de baixa muntanya marítima. La temperatura a l'estiu té una mitjana mensual que supera els 25 graus al juliol i agost. Mirant el conjunt de l'any, els valors termomètrics s'atemperen amb una mitjana de 15 graus.

Els pobles, aquí, han nascut arran de l'aigua i han anat creixent, escalant turons coronats per murs, abans fortaleses invencibles. A la Ribera d'Ebre, doncs, el riu ho és tot: lloc de trobada, alhora frontera i unió, canal de comunicació de persones, mercaderies i cultures i, sempre, punt de referència volgut i inevitable, perquè tot gira al seu entorn.

La població es dedica a l'agricultura, a la indústria i als serveis. En la indústria té gran incidència el sector energètic. Cal esmentar també l'artesania.
Pel que fa als serveis cal remarcar la importància del sector comercial localitzat a Móra d'Ebre (capital de la comarca), Móra la Nova i Flix.

Els regadius han convertit importants zones de secà en terres fèrtils, on predomina la fruita dolça. Al secà, l'oliva, l'ametlla i el vi continuen sent els principals cultius.
Els pobles de la comarca conserven els seus costums. A més de les tradicionals festes majors, hi ha altres celebracions amb participació popular.

Diferents pobles i cultures han deixat la seva empremta a la Ribera d'Ebre, els quals configuren el patrimoni historicocultural.

La seva excel·lent xarxa de comunicacions, la seva gran capacitat hidràulica i energètica, la construcció de tot tipus d'equipaments socials i una política dirigida a incentivar les zones industrials, la converteixen en una zona idònia per al ple desenvolupament de les seves activitats econòmiques.