EDITORIAL

Móra d'Ebre, tradicionalment, ha estar al llarg de la seva historia un poble basicament agrícola, pero també és cert que sempre aquesta activitat basica dels seus habitants dins del sector primari ha estar acompanyada per una nombrosa activitat industrial, ja des dels temps més antics deIs quals hom por trabar referències escrites. Hem de dir, per no faltar a la veritat, que la maioria d'aquestes indústries eren del sector agropecuari, és a dir, lligades molt fortament a la manipulació i elaboració deIs productes obtinguts del cultiu de les terres.
No podem oblidar els nombrosos molins oliers i fariners que hi havia a la localitat, entre els quals els coneguts com a molins d'aigua, per estar ubicats i aprofitar el riu com a mitja energetic.
Forns de caç, fundicions, boviles, fabriques de pasta, alcoholeres, fabriques de refrescos i licors, d' acetile, de gel i, ia més cap a nosaltres, de taüts... són indústries que omplirien la lIista de factories ubicades a la nostra població i que assenyalaven les nombrases fumeres que apuntaven al cel blau.
En aquest número de La Riuada tractem de fer un recorregut d'arqueologia industrial per aquest món de fabriques gairebé desaparegut en el moment actual de Móra d'Ebre o almenys fortament modificar.

 

 

 

 

octubre 2000