EDITORIAL

Un dels objectius preferents d'aquesta publicació, des del moment en què dins de l'Associació Cultural La Riuada es va crear el seu consell de redacció, ha estat donar-nos a conèixer -a nosaltres els morencs- la realitat passada i present del nostre poble; i això potser perquè creiem que un poble que no es coneix, que no coneix la seva pròpia història, està condemnat a repetir-la. Amb aquesta meta han passat per aquestes pàgines morencs il. lustres, personatges importants lligats d'alguna manera a la nostra localitat i, sobretot, el principal protagonista: la població, i els avatars per què ha passat. Ara li toca al medi físic de Móra d'Ebre, les seves places, els carrers, els edificis... ¿Què pot ser més interessant per a un morenc, sigui de naixement o d'adopció, que conèixer l'evolució del nucli urbà al llarg dels temps i apropar-se als
criteris urbanitzadors de la vila, unes vegades marcats per l'espontaneilat de la seva gent, altres per la mateixa activitat econòmica del poble i, potser alguna vegada, per les idees dels governants del moment?
Amb aquest número volem obrir una sèrie dedicada, com ja hem dit, al medi físic del poble. Primer a l'evolució urbanística; més endavant a un aspecte molt relacionat: la toponímia, els noms dels carrers i dels llocs del terme. Els nostres lectors seran, com sempre, els jutges sobirans que decidiran si hem tocat un tema important per a la població de Móra d'Ebre; tema, d'altra banda, que no és del tot abraçable, complex com és, amb els números que hi puguem dedicar en aquesta revista.

 

 

 

 

desembre 1996