EDITORIAL

D'alguna manera sembla que els pobles mediterranis han tingut i tenen una tradició musical que no es traba tan arrelada en altres contrades. Catalunya és, sense dubte, un poble mediterrani. A més, centrant-nos en la Ribera d'Ebre, es por dir que és una comarca propera al País Valencia, on el sentit musical esta Jortament entroncat en el viure quotidia de la seva gent. Potser per aquesta proximitat o potser per alguns possibles moviments de gent cap al nord, el fet és que la Ribera d'Ebre i la seva capital Móra al capdavant, han tingut, ten en i estem segurs que tindran una tradiciómusical que es reflecteix en personatges, bandes, corals, escoles de música..., que es perden en els temps passats de la vi/a i, com saques d'un gran arbre, surten de la terra i embranquen amb els Jets musicals del nostre present cultural.
Cal recordar com a fet curiós que, en l' antigor, quan es contractava un "maestro de primeras letras" per comenfar l'ensenyament de la mainada del poble, havia de ser al mateix temps "organista de la Iglesia".
El fet religiós sempre ha estar un potent motor que ha bellugat, ja des de la foscor medieval, el fet musical arreu, i no podia ser d'una altra manera entre nosaltres. Manifestacions musicals morisques, jueves i cristianes són el substrat de l' actual historia musical de la nostra vila.
En aquest número 6 de La Riuada volem Jer un homenatge a aquest sentit, a aquesta historia, a aquest amor pel fet musical que no por passar inadvertit a qualsevol amant i estudiós deis fets del nostre poble i que dóna al nostre món cultural una brillantor que ultrapassa l' ambit local i comarcal.

 

 

 

 

agost 1996