Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Front comú dels consells comarcals de l’Ebre pel manteniment dels punts de guaita

13 maig 2020 · Noticies

Les juntes de govern dels quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià) reivindiquen la necessitat de mantenir els punts de guaita forestals i han decidit proposar als respectius plens comarcals l’aprovació d’un manifest que en reclama la continuïtat. Un manifest que els presidents dels consells comarcals han  presentat avui als mitjans de comunicació per videoconferència. “No entenem que el departament d’Interior hagi decidit prescindir dels punts de guaita, un servei que ha permès detectar i evitar nombrosos incendis a les Terres de l’Ebre. La instal·lació de càmeres pot ser un complement a la vigilància del guaita, però no l’ha de substituir. Reclamem al departament d’Interior el manteniment d’aquest servei”, ha dit el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura.

El manifest dels consells comarcals recorda la gran extensió d’espais forestals de les Terres de l’Ebre, que ocupen el 55% de la superfície, bona part de la qual està protegida i entre les quals hi ha les 35.000 hectàrees del Parc Natural dels Ports.  En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha destacat: “Cal disposar dels recursos humans i materials necessaris per extremar la vigilància al bosc”, i ha recordat el virulent incendi de l’estiu passat originat a la Torre de l’Espanyol que va arrasar més de 5.000 hectàrees.

A les Terres de l’Ebre hi ha punts de guaita al cim de Caro, el Negrell i el Tossal d’en Grilló als Ports; a Punta Alta, a la serra de Pàndols; a Cerro Gordo, a la serra de Godall i a la Creu de Santos, a la serra de Cardó i la serra de Llaveria. En total, hi ha 9 guaites forestals que s’encarreguen de detectar qualsevol columna de fum. El manifest dels consells comarcals ebrencs sosté que aquests llocs de treball són especialment necessaris en una zona amb poca densitat de població i on la cobertura telefònica és deficitària, per la qual cosa les trucades als 112 no són una garantia per alertar dels incendis. “No podem acceptar que mentre hi ha departaments del govern de la Generalitat que aposten per repoblar les Terres de l’Ebre, Interior plantege l’eliminació d’uns llocs de treball que són importants en el món rural”, ha manifestat la presidenta del Consell de la Terra Alta, Neus Sanromà. En aquest sentit, el manifest que es portarà a aprovació dels respectius plenaris comarcals, mostra el desacord amb la situació de precarietat laboral de la categoria de guaita.

Amb la reivindicació del servei de guaita, els consells comarcals s’afegeixen a la demanda que ja ha fet l’Ajuntament de Roquetes, el COPATE i l’Associació de Veïns del Port, entre altres. “Des de les juntes de govern dels consells comarcals mostrem l’oposició al tancament dels punts de guaita i així ho traslladarem a la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament. No es  poden prendre aquestes decisions en un context de canvi climàtic i amb poca inversió en la prevenció d’incendis”, ha assenyalat el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.

Finalment, els responsables comarcals també han expressat la seua adhesió al manifest “Cultura en lluita” que han fet públic les principals associacions de músics i entitats de música en directe de Catalunya, un manifest que demana a les administracions públiques que mantinguen les partides pressupostàries destinades a cultura i festes, que no resolguen els contractes sinó que els canvien de data.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: