Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Una dècada de mecenatge comarcal permet consultar i estudiar gairebé tot el fons personal d’Artur Bladé i Desumvila dipositat a l’Arxiu Comarcal de la Ribera

15 octubre 2018 · Noticies

L’arxiver comarcal consulta el fons de Bladé amb la presidenta del Consell, Gemma Carim; l’alcalde de Benissanet, Xavi Arbó; i el secretari del CERE, Josep Moragrega.

Apunts en llibretes dels seus cursos a la universitat de Montpellier durant l’exili, articles i publicacions amb notes personals manuscrites al marge, cartells com el del Congrés de Cultura Catalana de la Ribera d’Ebre l’any 1976, els originals dels articles publicats en la premsa de l’època escrits de pròpia mà, les cròniques i crítiques de la seva obra, com les de Joan Perucho a diaris com El Correu Catalán… Artur Bladé Desumvila, com a gran memorialista de la seva època, va anar creant un valuós fons personal, entre el qual destaca la correspondència amb gairebé 300 personatges contemporanis, cartes emeses i rebudes amb personalitats rellevants com el filòsof Francesc Pujols, a qui li feu de secretari personal durant l’exili; l’historiador Antoni Rovira i Virgili, l’escriptor Rafel Tasis, Josep Maria Poblet, Pere Calders, Joan Triadú, Josep Tarradelles…

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) custodia tot aquest fons personal del periodista i escriptor per excel·lència de la Ribera, després de la signatura del contracte de cessió en comodat que es va fer el dilluns 9 de febrer de l’any 2009. El repte llavors era que el valuós fons no quedés en l’oblit, sinó promoure’n la consulta i l’estudi perquè, malgrat que haver treballat gèneres poc populars l’ha restringit a determinats àmbits, Bladé és un dels escriptors referents de l’exili català.

Una dècada de mecenatge comarcal

És per això que a més d’inventariar tot el fons documental, aquell mateix any 2009 es crea la Beca d’estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé i Desumvila, amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), l’Ajuntament de Benissanet, l’Associació Cultural que porta el seu nom i l’arxiu comarcal riberenc, a més de la Universitat Rovira i Virgili (URV) que s’hi va sumar a partir de la tercera edició triant els membres del jurat i fent la valoració tècnica dels treballats presentats.

Les institucions implicades en la beca d’estudi en fan un balanç positiu.

Una dècada després, i un cop publicat el llibre de la biografia d’Artur Bladé com a colofó a l’intens treball realitzat per donar a conèixer el fons, el resultat del mecenatge per part de les institucions i entitats implicades és molt positiu, ja que pràcticament tots els documents del fons han estat objecte de consulta. En xifres, i fins a la data, el fons de Bladé ha rebut 533 consultes per part de 50 usuaris diferents, que han accedit durant aquest període a més de 25.000 documents del fons, un volum de consulta molt significatiu per un fons d’aquestes característiques, assenyala l’arxiver comarcal Gerard Mercadé.

En les sis edicions de la beca, han participat 12 prestigiosos estudiosos, alguns en més d’una convocatòria i sense repetir els que ja l’havien guanyat anteriorment. Cada convocatòria ha estat dotada amb 2.000 euros, i se n’han fet diverses publicacions, com l’ebook impulsat per l’ACRE i el Consell Comarcal el 2014 Exilis. Estudis literaris sobre Artur Bladé recopil·lant les quatre primeres edicions; la Miscel·lània del CERE amb el treball de les cinc primeres beques i la recentment presentada biografia Artur Blade, escriure la memòria, coeditada per Cossetània Edicions i el CERE, de Josep Sancho.

Donar a conèixer el fons i fomentar els valors literaris i culturals de la Ribera

La Beca d’Estudi de la Figura i Obra d’Artur Bladé va ser creada per promoure el desenvolupament, la divulgació i el foment dels valors literaris i culturals de la comarca, a partir d’incentivar la consulta i difusió del fons personal de l’escriptor i periodista de Benissanet. Es tracta d’un fons personal custodiat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera, a Móra d’Ebre, de 5 metres lineals de documentació, amb 4.137 unitats documentals, escrits entre 1940 i 1995, any en què morí l’autor benissanetà, tot i que predomina la posterior a 1961, quan Bladé retorna definitivament de l’exili.

Les obres guanyadores de la beca n’han permès un estudi en profunditat. L’han guanyada el periodista i escriptor Xavier Garcia Pujades amb un treball sobre Artur Bladé: correspondència d’exili (1942–1961); el traductor i poeta Sam Abrams, amb Mots i maons: la reconstrucció d’una vida. Estudi del periodisme d’Artur Bladé a la premsa de l’exili; l’assagista Abraham Mohino i Balet, amb una prospecció de l’activitat periodística: Artur Bladé i Desumvila, una escriptura contra l’oblit. «Morts a l’exili» i altres articles periodístics del retorn (1961–1995); el poeta i assagista Jordi Julià Garriga, amb La concepció de l’exili d’Artur Bladé i Desumvila, que explica d’una manera ordenada i tècnica el concepte d’exili que va anar modelant al llarg de tots els seus escrits; i l’escriptor Xavier Serrahima amb Vida, llibres i literatura. El pensament i l’ideari d’Artur Bladé a partir de les seves lectures; i ja en la darrera i última convocatòria, Josep Sancho Sancho, que n’ha fet la biografia completa. Aquesta obra es presentarà el pròxim 19 d’octubre a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, el 2 de novembre a Flix, i posteriorment al Memorial Democràtic, a Barcelona, després que la Consellera de Cultura ho fes a Tortosa el 21 de setembre passat. 

Ruta literària per la comarca

Complementen aquest coneixement i promoció de la figura i obra de l’escriptor benissanetà la ruta turística Artur Bladé i Desumvila, creada amb motiu del 20è aniversari de la mort de l’escriptor pel Consell Comarcal, i que convida a visitar tots els pobles de la Ribera descobrint escrits originals del mateix Bladé.

Mapa de la Ruta Literària Artur Bladé per la Ribera d’Ebre.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: