Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

Nou productors de la Ribera s’uneixen per produir un oli gourmet amb varietats autòctones de la comarca

6 desembre 2017 · Noticies

Nou productors de la comarca s’han sumat al projecte per crear aquest oli gourmet de la Ribera d’Ebre.

Produir un oli verge extra per al segment gourmet, però amb una particularitat: la de pertinença a la Ribera d’Ebre. Aquest ha estat l’objectiu dels nou productors de la comarca que al llarg d’aquest any 2017 s’han sumat al projecte de creació i comercialització d’un oli gourmet impulsat des del Consell Comarcal de la Ribera: La Masrojana, Olis Escoda, Molí de Rué, Les Àrgoles, Olis Montané, Aceites Hijo Manuel Suñer, Olis Cal Brisda i dues cooperatives: l’Agrícola i Secció de Crèdit La Ginesta i l’Agrícola Sant Jaume de Benissanet.

Tots ells ocupen al voltant de 300 persones en una comarca on hi ha 35 empreses d’oli i olives i on el sector oleícola és el de major superfície productiva al camp, amb 8.595 hectàrees dedicades aquest conreu, per davant de la fruita dolça (1.719 ha.) i la vinya (1.168ha.), també sectors estratègics per a l’economia de la comarca. L’any passat, que va ser un molt bon any per al sector de l’oli riberenc, es van arribar a produir 14.583 tones d’olives.

Qualitat versus quantitat

Amb tot, el projecte comarcal que ha unit aquestes empreses no busca una gran producció, sinó un producte de gran qualitat. “En el món de l’oli hi comença a haver una litúrgia, com en el del vi, i cada vegada és més preuat, ja que abans es creia que tot l’oli era igual però ara s’adonen que cada un té els seus matisos”, explica Esteva Martí, tècnic de l’Institut d’Investigació Agroalimentària (IRTA), qui ha acompanyat als productors riberencs en aquest projecte.

La fulla de salze és una varietat d’oliva que només es troba a la comarca de la Ribera.

La peculiaritat de l’oli riberenc el trobem en el seu cupatge. Incorpora una varietat d’oliva, d’entre les 500 que es cultiven arreu del món, que només es troba a la nostra comarca: la Fulla de salze, localitzada en els municipis de Ginestar, Rasquera i Tivissa, i que es combina amb la Rojal, també característica de la Ribera i la seva zona de muntanya. Ambdues varietats riberenques, juntament amb la Picual, més estesa però igualment present a la comarca, “es complementen perfectament i aporten una bona sensació de boca, equilibri, dolçor i resistència: atributs que el consumidor valora en un oli de qualitat”, expliquen els especialistes de l’IRTA que desvelen que el producte final tindrà un toc picant, característic de la Fulla de salze.

 

Dins el projecte Ribera d’Ebre Viva

Els productors riberencs van visitar la Toscana, descobrint un altre model de producte, molt lligat al territori, la cultura i la història.

Abans de definir quin és el cupatge de l’oli riberenc, però, sector públic i empreses, constituïts en grup de treball comarcal, han fet molta feina. De fet els primers passos per dinamitzar el sector oleícola van començar fa cinc anys, sempre dins el projecte Treball a les 7 comarques: Ribera d’Ebre Viva, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.

Els primers anys els esforços es van centrar a reduir costos de producció o a impulsar la seva internacionalització, però no va ser fins a l’any passat, fruit d’un viatge en grup, que els riberencs van conèixer el model de la Toscana, molt lligat al territori. Allí “tenen una altra mentalitat, una visió diferent, que ens va agradar molt. No només venen oli i competeixen en preu sinó que aposten per la innovació constant. Venen una cultura, una història, un territori que nosaltres també tenim i que hem de fer valdre”, diu la presidenta del Consell, Gemma Carim, convençuda dels “bons resultats que està donant la col·laboració dels sectors públic i privat per tirar endavant la comarca”.

Tècnics de l’IRTA i del Consell han assessorat els productors en tot el procés productiu del nou oli riberenc.

Fruit de l’aprenentatge dels diferents casos d’èxit durant el viatge, el Grup de Treball del sector oleícola va decidir realitzar un projecte conjunt i cooperar plegats per elaborar i llançar un oli gourmet compartit, amb el suport tècnics de l’IRTA. A partir d’aquí, aquest 2017 ha estat un any molt intens: un cop identificada l’oportunitat de negoci, s’han visitat diferents finques per seleccionar l’oliva i vigilar l’ús de productes fitosanitaris i tractaments; s’han realitzat auditories en els molins; s’han donat instruccions a l’hora de recollir i moldre l’oliva, quant a temperatura, per exemple; s’ha elaborat un pla de màrqueting, definint tots els detalls per entrar en el mercat ben posicionats…

“Hi ha hagut un seguiment molt rigorós per part de tots els professionals que hi estan participant, amb la mirada posada a poder presentar-nos i guanyar algun premi que ens doni a conèixer en el mercat”, explica la tècnica comarcal encarregada del projecte, Núria Galende.

 

Millorar la competitivitat de les empreses

El nou oli ha passat tot pel molí de la Cooperativa de Ginestar.

L’objectiu d’aquest projecte, però, més enllà de treure al mercat un producte de marca pròpia, és més ambiciós: “Es tracta de millorar la competitivitat de les nostres empreses, en especial la dels cinc sectors estratègics pel futur de la Ribera, entre ells l’oli”, diu Carim. També el vi, la fruita dolça, el turisme i el comerç, amb les que també es treballa des del Ribera d’Ebre Viva per a la dinamització econòmica de la comarca.

De fet, els bons resultats de l’experiència del vi Pocavergonya, que també és un cas de professionalització i creació de producte amb marca de la Ribera en el que van participar quatre cellers i que ja va per la seva tercera anyada, ha estat un factor decisiu per alguns dels empresaris oleícoles a l’hora de prendre part en el projecte.

L’elecció del cupatge del nou oli es va fer al Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

I és que les empreses implicades ho veuen com una oportunitat: “L’experiència és molt positiva. Hem fet oli tota la vida però aquesta ha estat una gran oportunitat per aprendre i per conèixer altres productors de la comarca”, explica la Mònica Vallespí, de la Cooperativa de Ginestar, una entitat que l’any que ve celebra el seu centenari i que ha centralitzat tota l’oliva seleccionada per al nou oli. Vallespí també destaca el fet d’haver estat assessorats per tècnics especialistes i professionals, que “tenen molts més recursos i contactes, i experiència, no només per fer un oli de més qualitat, sinó també per tot el procés que necessita un producte abans d’arribar al mercat”: crear una marca, escollir una imatge, el nom…

El nom és encara un secret ben guardat, tot i que, com no pot ser d’una altra manera, estarà lligat a la història i la cultura de la Ribera d’Ebre, bressol d’aquest nou oli gourmet que el pròxim dilluns 18 de desembre es presentarà en públic per conquerir mercats i, sobretot, per conquerir els nostres paladars.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: