Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

Logo del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Canal de Youtube del Consell Comarcal

El Consell Comarcal atén més de 130 emprenedors i dóna suport en la creació de 12 noves empreses a la Ribera d’Ebre durant el 2016

1 febrer 2017 · Noticies

Ferran Saladié a la seva consulta, amb la tècnica del Servei d'Emprenedoria del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.

Ferran Saladié, a la seva consulta, amb la tècnica del Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Ferran Saladié és un dels 137 emprenedors riberencs que aquest passat 2016 han estat usuaris del Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en el marc de la Xarxa Emprèn i dins del Programa integral de Foment de l’emprenedoria. Entre altres, aquests emprenedors poden accedir a informació i orientació, assessorament divers, formació, així com suport a la consolidació del seu projecte durant els primers tres anys de vida de la iniciativa empresarial.

Des de l’ens comarcal també s’ha donat suport a la creació de 12 noves empreses, principalment del sector serveis i agrícola. La majoria dels projectes els han engegat persones joves inscrites en el programa Garantia Juvenil que van demanar la subvenció destinada a l’autoocupació que es contempla en la seva situació. Actualment uns 200 joves formen part d’aquest programa en el qual, o bé poden optar per un acompanyament a través d’un itinerari professional, per continuar amb la seva formació i acabar trobant una feina; o bé tenen l’opció de l’autoocupació.

De Barcelona a Tivissa

En el cas de Ferran, amb 23 anys, i la carrera de Fisioteràpia acabada, aquest jove de Tivissa feia dues temporades que treballava amb el futbol base del RCD Español, on va entrar a fer pràctiques quan encara era estudiant universitari. Reconeix que la feina a Barcelona “m’agradava molt però… viure a la ciutat em tenia atabalat”. Aquest jove feia temps que donava voltes a la idea de canviar d’aires i tornar a la Ribera d’Ebre. “Estava convençut que podia oferir un servei que tenia demanda al poble”, diu. Una conversa amb els seus pares el va acabar de decidir. “Per què els joves de la Ribera d’Ebre no podem viure, treballar i guanyar-nos la vida a casa nostra, a la nostra comarca?”, reflexiona en veu alta, reivindicant l’estima pels seus orígens i la terra. “Aquí al poble hi tenim més qualitat de vida, es viu tranquil, aquí tinc a la gent que estimo”, assegura.

Suport del servei d’Emprenedoria i del Garantia Juvenil

Ferran Saladié realitzant un tractament a un dels seus pacients.

Ferran Saladié realitzant un tractament a un dels seus pacients.

El 15 de juny de l’any passat Ferran es va presentar al Servei d’Emprenedoria del Consell Comarcal de la Ribera i va explicar a l’Olga, la tècnica comarcal, quina era la seva situació i el seu anhel. “Al principi, no ho negaré, estava nerviós. Em feia vertigen deixar una feina per posar en marxa un negoci propi”, però es mostra convençut que ho tornaria a fer. “La il·lusió m‘ha fet tirar endavant el meu somni: treballar del que m’agrada i viure a la meva manera, al meu poble, amb la meva gent”, exposa orgullós.

El suport de la seva família i els ajuts econòmics, tant pel que fa a emprenedors com a joves inscrits al programa Garantia Juvenil per a l’autoocupació, li han permès engegar una empresa de fisioteràpia, especialitzada en esportiva i la rehabilitació després d’una lesió. Ha llogat un pis a Tivissa, on ha habilitat una sala de readaptació i la consulta. I no renuncia a res. Continua formant-se, ha acabat un Màster en Fisioteràpia Esportiva i ara està fent el d’Osteopatia, la qual cosa l’obliga a anar algun dia a Barcelona. I pel que fa al negoci, la seva visió de futur és continuar tirant endavant: ja s’ha presentat a la convocatòria Leader d’ajuts al Desenvolupament rural per poder fer front a la inversió d’una màquina per accelerar el procés de recuperació dels seus pacients.

“Si un vol, pot”

Un dels pacients del Ferran exercitant-se a l'àrea de rehabilitació de la seva consulta.

Un dels pacients del Ferran exercitant-se a l’àrea de rehabilitació de la seva consulta.

Ferran està satisfet amb el camí fet. “No només tinc clients de Tivissa, també de pobles del voltant, fins i tot de Constantí i la zona de Reus“, detalla. “Amics i companys de professió em pregunten i em demanen informació i jo ja els ho dic: per què la gent de la Ribera ha de ser menys i tenir menys oportunitats que els que viuen a Barcelona o a altres ciutats?”. La seva fita és muntar un centre multidisciplinari com els que hi ha a Barcelona, amb altres especialistes com un podòleg, un nutricionista… I ho té clar, “si un vol, pot”, conclou.

Des del Consell Comarcal també s’ha treballat intensament al llarg del 2016 per donar resposta a joves formats, com Ferran, que vulguin tornar al seu lloc d’origen per desenvolupar el seu projecte vital. En aquest sentit es va idear l’eina web Retorna, desenvolupada pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta i que busca el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals.

Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre | Plaça Sant Roc, 2 | 43740 Móra d'Ebre | 977401851 | consell@riberaebre.org
Amb el suport de: